null Beeld

‘Het is heel fijn dat honden niet oordelen’

- In samenwerking met Hulphond Nederland -

Honderdduizenden kinderen en jongeren in Nederland zijn angstig, worden gepest, hebben gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of last van psychiatrische aandoeningen. Hulphond Nederland biedt hun therapie en coaching: behandelingen met een therapeut én een hulphond.

Sanne Pleijter (18) (zie grote foto hierboven) is stagiaire bij Hulphond Nederland. Zeven jaar geleden ging zij na de vechtscheiding van haar ouders in kindertherapie. “Het was een lastige tijd met veel gedoe over omgangsregelingen en de vraag waar ik zou gaan wonen. Ik werd onzeker en angstig, maar stond niet open voor therapie. Tot ik bij Petra en golden retriever Wilsen terechtkwam.” Hoofd behandeling Therapie & Coaching bij Hulphond Nederland Petra van Benten knikt: “Zo is het begonnen. Je hebt eerst kennisgemaakt met Wilsen en toen je hem eenmaal kende, wilde je ook wel met mij praten. We gingen wandelen, leerden Wilsen trucjes en vervolgens kon jij steeds meer vertellen over je angsten en onzekerheden.” Met de inzet van een hulphond kunnen Petra en haar collega’s dus therapeutische interventies plegen bij deze kwetsbare doelgroep. Sanne: “Ik merkte al snel verandering: ik durfde weer mijn grenzen aan te geven, werd minder bang en zat beter in mijn vel.”

Meer dan alleen knuffelen

De therapie-hulphonden van Hulphond Nederland worden met zorg geselecteerd en opgeleid. En ook de therapeuten worden opgeleid om met honden te werken. Aan het begin van de behandeling zorgt de aanwezigheid van de hulphond er vaak voor dat een kind zich durft open te stellen. Sanne: “Met alleen een persoon in de kamer had ik niet willen praten, maar dankzij Wilsen voelde het meteen vertrouwd. Het is voor kinderen heel fijn dat honden niet oordelen. Ik kon bij Wilsen niets fout doen.” Petra vult aan: “Op het moment dat jongeren de honden zien, maken ze direct verbinding. Als ze zich gespannen voelen, kunnen ze eerst contact maken met de hond door middel van spelen en knuffelen.” Ook in een later stadium van de therapie hebben de hulphonden een bijzondere functie, legt Sanne uit. “Ze reageren op je gedrag. Als wij moeilijke onderwerpen bespraken, kwam Wilsen tegen me aan zitten om me te steunen.” En dat niet alleen. Petra:“Honden hebben een zintuiglijk waarnemingsvermogen waar wij alleen maar van kunnen dromen. Als Sanne binnenkwam en zei dat het heel goed ging, kon ik het aan de reactie van Wilsen zien als ze eigenlijk heel verdrietig of boos was. Dat is handig, want de meeste kinderen die hier komen zijn in het begin een ster in het maskeren van hun gevoelens.” Tijdens de sessies doen de kinderen met een therapeut een-op-eenoefeningen die leiden tot zelfreflectie. Tussen de oefeningen met de hulphond door praat de therapeut met het kind en legt hij/zij een koppeling met de situatie thuis of op school. Herkent het kind bijvoorbeeld het effect van zijn eigen gedrag?

null Beeld

Sanne en Petra.

Kroon op het werk

Sanne was zo enthousiast over haar behandeling, dat ze nu voor haar opleiding Jeugdzorg stage loopt bij Hulphond Nederland. Sanne: “Ik houd van dieren en wil graag met mensen werken; die twee aspecten komen hier samen. Ik vind het superleuk om aan de andere kant te staan. Ik zie kinderen voorbijkomen in wie ik mezelf herken. Om hen te kunnen helpen en hun vooruitgang te zien, is heel bijzonder.” Petra: “Op mijn beurt voelt het als de kroon op mijn werk om Sanne hier te zien. Het is geweldig als het uiteindelijk zo goed gaat met kinderen die we hebben geholpen. Dat is waar je het voor doet.” Een behandeltraject voor kindertherapie bij Hulphond Nederland duurt zo’n drie maanden. Petra: “Wij willen heel directe en kortdurende zorg bieden. In die maanden kunnen we in 75 procent van de gevallen de zorgvraag oplossen. De meeste kinderen krijgen we weer zo ver op de rit dat ze het verder zelf of met hulp van hun omgeving en ouders af kunnen.” Hulphond Nederland behandelt kinderen die binnenkomen via de jeugdhulpverlening en gemeenten, en sinds kort kunnen ook particulieren zich aanmelden. Petra: “We zien een sterk stijgende lijn in het aantal aanvragen voor deze therapievorm. Dit jaar hopen we zo’n zeshonderd kinderen te kunnen helpen, vorig jaar waren dat er nog vierhonderd. We nemen meer therapeuten aan, trainen meer hulphonden en breiden uit naar andere locaties. Het doel is om in 2018 negenhonderd kinderen per jaar te helpen. We willen zo veel mogelijk kinderen weer toekomstperspectief bieden.”

Hulphond Nederland biedt niet alleen kindertherapie en coaching, maar helpt ook volwassenen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Meer weten? Kijk op hulphond.nl.

Hulphond Nederland

De meeropbrengsten van de Margriet Puzzel en winacties gaan de komende weken naar Hulphond Nederland. Dankzij je bijdrage kunnen nog meer kinderen worden geholpen door de kindertherapie en coaching met inzet van een hulphond.

Tekst | Julie de Graaf

Foto's | Mariel Kolmschot

Ook interessant om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden