null Beeld

Het draaiboek bij een tweede coronagolf: wie krijgt bij tekort een IC-bed?

We hebben de eerste piek van het coronavirus inmiddels achter ons liggen. Dat houdt in dat ook de IC-capaciteit weer terug naar normaal is. Maar wat nou als het virus opnieuw oplaait? Wie krijgt er bij een tekort nog een IC-bed? Artsen publiceren een draaiboek voor een tweede coronagolf wanneer de intensive care weer vol dreigt te raken. 

Dit is hoe de selectieprocedure bij coronapatiënten er in geval van nood aan toe zal gaan.

Draaiboek bij een tweede coronagolf

Hoewel er al een draaiboek klaarligt voor een tweede coronagolf, is deze nog niet definitief. Er zullen dus nog verschillende artsen overheen gaan. Daarnaast betekent het niet dat wanneer er een nieuwe piek plaats vindt deze regels meteen van kracht zullen zijn. Pas wanneer de druk op de intensive care zo hoog is dat er niet meer vanuit medische overwegingen kan worden geselecteerd wie bij een tekort wel of geen IC-bed krijgt, dan wordt overgegaan op dit draaiboek. Daarnaast hopen we natuurlijk dat het draaiboek nooit nodig zal zijn en een tweede coronagolf uitblijft, maar helaas kan dit niet worden uitgesloten.

Voorrang voor korte opnames

Patiënten waarvan verwacht wordt dat ze maar kort opgenomen hoeven te worden krijgen voorrang op een IC-bed als er een tekort heerst. Op deze manier kunnen er meer patiënten worden geholpen en levens worden gered, aldus de artsen.

Zorgpersoneel krijgt voorrang

Ook het zorgpersoneel komt bovenaan op de rangorde. Zij hebben eerder recht op een IC-bed wanneer zij voor hun werk risicovol contact hebben gehad met coronapatiënten en zich niet voldoende konden beschermen tegen het virus.

Lees ook: Hoe kan het dat Nederland in vergelijking met andere landen zo weinig IC-bedden heeft?

Jongere mensen eerst

Een gevoelig onderwerp rondom de coronacrisis bleek al eerder de leeftijdsselectie. Het kabinet en de Tweede Kamer willen niet dat leeftijd bij de selectie van artsen een rol speelt. Toch is in het draaiboek bij een tweede coronagolf opgenomen dat jongere mensen voor oudere mensen gaan. De redenatie van de artsen luidt dat ouderen al langer van het zorgstelsel gebruik hebben kunnen maken in verschillende fases van hun leven. Daarom zouden jongere coronapatiënten voorrang moeten krijgen.

Loten

Mocht er echt sprake zijn van een noodscenario, dan is de laatste optie in dit draaiboek om tussen patiënten te loten. Dit gebeurt als patiënten tegelijk binnenkomen en er sprake is van een tekort aan IC-bedden. Als patiënten net na elkaar binnenkomen, geldt de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Gelukkig wordt er op dit moment nog steeds hard gewerkt om te zorgen dat de gezondheidszorg een tweede golf aan kan en is ook de zoektocht naar een vaccin in volle gang, waardoor we hopelijk nooit tot de maatregelen uit dit draaiboek over hoeven te gaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden