null Beeld

Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

De desinfecterende handgel vliegt de winkels uit en wordt online voor torenhoge prijzen aangeboden. Maar hoe goed helpt zo’n desinfecterende handgel eigenlijk écht om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

En is zo’n desinfecterende of antibacteriële

gel net zo effectiviteit als het wassen van je handen met water en zeep?

Coronavirus in Nederland

Nu het coronavirus ook Nederland bereikt heeft, nemen veel mensen extra maatregelen. We wassen bijvoorbeeld vaker onze handen, en de antibacteriële middelen zijn niet aan te slepen. Het RIVM liet een paar dagen geleden nog weten dat een alcoholhoudende handgel als alternatief gebruikt kan worden als er geen water of zeep in de buurt is. Maar over hoe effectief zo’n middel is voor het voorkomen van besmetting met het coronavirus, daar is niet iedereen het over eens.

Antibacterieel

Marcel Zwietering, hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research zegt tegen NU.nl dat hij sceptisch is over de handgels. Hij verklaart dat een antibacteriële handgel niet helpt tegen het coronavirus. “Want virussen hebben niks met bacteriën te maken. Zo'n gel helpt om bacteriën te doden, maar zegt niks over het doden van virussen", aldus Zwietering. Ook bij andere handgels die zeggen desinfecterend of hygiënisch te zijn weet Zwietering niet precies waar die claims vandaan komen, en hoe ze getest zijn. “Bij een nieuw virus, zoals het COVID-19-virus, is het al helemaal niet duidelijk of de gel echt helpt."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

RIVM

Peter Molenaar, deskundige en beleidsmaker bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM en expert handen wassen, zegt tegen NU.nl dat het net iets anders ligt. Volgens hem is het virus makkelijk te doden met alcohol. Hij zegt dus dat de meeste desinfecterende handgel juist wél effectief is om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

De juiste handgel

Volgens Molenaar kan je het beste een handgel hebben met een samenstelling van tussen de zeventig en negentig procent handgel ten opzichte van water. Die hebben een goede concentratie alcohol om het virus te doden. "Vermijd handgels met een hogere concentratie handgel, omdat ze zonder een deel water minder goed het eiwitomhulsel van het virus kunnen doordringen", benadrukt hij. Als je een handgel hebt met een N-nummer met vijf of zeven cijfers op het etiket, weet je zeker dat je een goedgekeurde handgel hebt.

Handen wassen beste optie

Toch blijft handen wassen de allerbeste optie. Naast hoesten is volgens Molenaar verspreiding via de handen de meest voorkomende bron van besmetting met het coronavirus. Hoewel alcoholhoudende desinfecterende handgels volgens hem het virus dus wel kunnen doden, blijft handen wassen met water en zeep de beste optie. Volgens hoogleraar Zwietering is handgel zelfs een stuk minder effectief als je je handen niet vaak genoeg wast.

Lees ook: Zó was je je handen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden