null Beeld

Help, auto te water! Zo bevrijd je jezelf zo snel mogelijk

Bijna veertig procent van de vrouwen parkeert liever niet naast het water, blijkt uit onderzoek. Je zult immers maar net de handrem vergeten of in de verkeerde versnelling staan terwijl je gas geeft. Stel dát je onverhoopt met de auto in het water belandt, wat kun je dan het beste doen? En wat vooral niet..?

Onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel deed in opdracht van verzekeraar onna-onna onderzoek naar onze rijangsten- en onzekerheden. Hieruit blijkt dat 37 procent van de vrouwen zich onzeker voelt als ze naast het water moet zetten.

Niet doen: eerst de auto laten vollopen

Maar wat te doen als het een keer misgaat? In elk geval niet eerst de auto laten vollopen, zoals veel mensen nog steeds denken, weet Jeroen Langenkamp, cursusleider van 'Auto te Water'. "Dat is echt de grootste onzin!", vertelt hij aan dagblad Metro. Ook de deur openmaken is volgens hem niet goed en zelfs al lang achterhaald. "Als je blijft wachten, is er tijd om in paniek te raken."

Wél doen: auto door ruit verlaten

Langenkamps advies: zo rustig mogelijk de auto door de ruit verlaten. En wel via dit stappenplan:

STAP 1: DOE EEN LAMPJE AAN

Meestal duurt het zo'n twee minuten voordat een auto echt begint te zinken. Als je nog bij bewustzijn bent, kun je deze eerste stap overslaan en meteen je gordel losmaken en de deur te open (hier heb je wel maar heel kort de tijd voor) of het raam open te draaien. Mocht je het bewustzijn even zijn verloren en in het donker wakker worden: doe dan eerst een lampje aan ter oriëntatie. Dit heb je dan echt nodig! Niet doen: het contact uitschakelen. Daarmee schakel je ook de elektrische ramen uit. Tenzij je geen elektrische ramen hebt natuurlijk, dan maakt het niet uit.

STAP 2: MAAK JE GORDEL LOS

"Essentieel," aldus Langenkamp, anders kom je nooit uit die auto. Eventueel kun je deze lossnijden met het veiligheidshamertje, te koop bij elk pompstation. Leg deze op een plek waar je snel bij kunt. Ideaal is tegen het dak, in het midden van de auto.

STAP 3: DOE HET RAAM OPEN

Maak het zijraam open, zodat je eruit kunt klimmen. Zolang de accu nog werkt, kan het raam elektrisch bediend worden, of met de hand in sommige auto's. Als dit niet werkt, kun je het raam inslaan met het veiligheidshamertje, of met iets anders, soms lukt het door er keihard met je elleboog tegenaan te slaan. Lukt dit niet, dan heb je volgens de instructeur 'eigenlijk maar weinig kans'. "Je bent dan afhankelijk van omstanders die de ruit inslaan, aldus Langenkamp tegen de krant.

STAP 4: VERLAAT DE AUTO

Daar schijnen alleen weer aparte technieken voor te zijn, die afhankelijk zijn van hoe je in het water bent beland. Wie deze precies wil weten, kan volgens Langenkamp het beste - je raadt het al -een cursus volgen. In onderstaande video krijgen we in elk geval de volgende tip mee: als je jezelf eenmaal uit de auto hebt bevrijd, duw jezelf dan eerst weg van de auto, voordat je aan de schoolslag begint. Anders kun je armen en benen bezeren aan het raam of openstaande deur.

Top 5 onzekerheden in het verkeer

Bij verrichtingen:

 1. Inparkeren op straat 53%
 2. Parkeren naast water 37%
 3. Op een helling stil moeten staan 30%
 4. Parkeren in een openbare parkeergarage 26%
 5. Achteruit rijden 23%

In situaties:

 1. In de sneeuw/ijzel 67%
 2. Als ik ergens de weg niet ken 52%
 3. ’s Nachts 40%
 4. Tijdens regen 35%
 5. Op een smalle weg 27%

Angst voor onvoorziene omstandigheden:

 1. Een ongeluk krijgen 53%
 2. Te maken krijgen met asociale weggebruikers 30%
 3. Autopech krijgen 29%
 4. De weg kwijt raken 26%
 5. Geen parkeerplak kunnen vinden 20%

Bron | onna-onna, Metro

Lees ook

Bekijk ook

Met deze zelfgemaakte pompoensoepkommen praten je gasten nog lang na over dat etentje bij je thuis!

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden