null Beeld

Helft van coronapatiënten op intensive care kampt met trombose-verschijnselen

Het aantal slachtoffers dat het coronavirus maakt, lijkt steeds meer af te zwakken. Ook op de intensive care daalt het aantal coronapatiënten. Nu er steeds meer grip op het virus lijkt te komen, blijken ook steeds meer andere complicaties een verband te hebben, meldt de NOS.

Zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat de helft van de coronapatiënten op de ic kampt met trombose-verschijnselen. En dat resultaat leidt wereldwijd tot veel verbazing.

Focus op de longen

Het coronavirus treft duidelijk de longen van patiënten. Vandaar dat in ziekenhuizen en onderzoeken de afgelopen tijd vooral hier de focus op lag. Bijvoorbeeld met onderzoeken naar verschillende medicijnen en nieuwe beademingsapparatuur. Daarom bleef het lange tijd onduidelijk dat zo veel coronapatiënten op de intensive care trombose-verschijnselen hebben. Toch merkten artsen wereldwijd steeds vaker op dat coronapatiënten trombose-complicaties kregen. Daarom besloten hoogleraar Interne Geneeskunde Menno Huisman en internist Rik Endeman om in drie Nederlandse ziekenhuizen een onderzoek te starten.

Coronapatiënten met trombose-verschijnselen

Volgens Huisman zijn er verschillende oorzaken waardoor coronapatiënten op de ic last krijgen van trombose-verschijnselen. Allereerst zorgt de hoge mate van ontsteking van het coronavirus ervoor dat bloedstolling in het lichaam geactiveerd wordt. Daarnaast worden de coronapatiënten in een coma gebracht terwijl ze aan de beademingsapparatuur liggen. Hierdoor liggen ze dagenlang in bed zonder beweging. Dat zorgt ervoor dat er bloedstolsels in de benen kunnen ontstaan. Die kunnen zich vervolgens naar het hart, de longen of hersenen van een patiënt verplaatsen waardoor een longembolie, hart- of herseninfarct kan ontstaan. Tijdens het onderzoek naar de trombose-verschijnselen bij coronapatiënten op de ic bleek vooral een longembolie het meest voor te komen.

Lees ook: Van PTSS tot geheugenproblemen: zo ziet het revalidatieproces van coronapatiënten eruit

Geen eerder risico

Al eerder bleek dat vooral coronapatiënten met andere aandoeningen, ziektes of overgewicht op de ic terecht kwamen. Toch bleek dat bij het trombose-verschijnsel van een herseninfarct, wat zeven tot tien keer vaker voorkwam bij deze patiënten dan normaal, voorheen helemaal geen andere risicofactoren hadden. Deze coronapatiënten hadden bijvoorbeeld vóór hun besmetting geen aderverkalking, tabakverslaving, hoge bloeddruk of hoge cholesterol. Daarnaast waren de coronapatiënten met een herseninfarct in het onderzoek ook allemaal vrij jong.

Extra anti-stollingsmiddel

Dit onderzoek is erg belangrijk om op de ic coronapatiënten de juiste behandeling te geven om trombose-verschijnselen voor te zijn en te verminderen. Zo is de hoeveelheid heparine, een anti-stollingsmiddel, voor coronapatiënten op de ic inmiddels verdubbeld. Toch vertelt Huisman aan de NOS dat het nog niet zeker is of dit voldoende zal zijn. Daar moet nu verder onderzoek naar worden gedaan. Nederland is het eerste land dat hier zo grootschalig onderzoek naar doet. Dat komt omdat het een intensieve klus is. Een coronapatiënt op de ic wordt met een CT-scan op trombose-verschijnselen onderzocht. Door de beademingsapparatuur zijn hier twee tot drie verpleegkundigen voor nodig. Ook kost het ongeveer twee uur om een patiënt bij de scan te krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden