null Beeld

Helaas: ook dit jaar geen witte kerst

Wie er nog op had gehoopt, moeten we helaas teleurstellen: we krijgen dit jaar geen witte kerst. Het gaat voorlopig niet vriezen of sneeuwen. Dit blijkt uit de vijftiendaagse temperatuurverwachting van Weerplaza. Door de zuidwestelijke wind ligt de temperatuur zowel 's nachts als overdag ruim boven het vriespunt. 

Als de vijftiendaagse temperatuurverwachting van Weerplaza uitkomt, beleven we weer geen witte kerst in Nederland. In 2010 was er voor het laatst sprake van een witte kerst, toen werd er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek gemeten, aldus het KNMI. Opvallend is dat er het jaar ervoor, in 2009, óók sprake was van een witte kerst. Twee jaar achter elkaar een witte kerst is zeldzaam. Overigens is het aantal keren dat er lokaal sprake was van een witte kerst wél groter. Ook komt het vaker voor dat er op één van de twee kerstdagen sneeuw ligt of valt. Het 'gevoel' van een witte kerst treedt dus vaker op, aldus het weerinstituut.

Zon

Vanochtend was er sprake van bewolking en regen, in de middag en avond blijft het vrijwel over droog. In het zuidwesten van het land komt zelfs de zon zo nu en dan tevoorschijn. In de avond klaart het op veel plaatsen op en kan landinwaarts plaatselijk mist of lage bewolking ontstaan. Het koelt in de nacht van dinsdag op woensdag niet verder af dan twee tot vier graden.

Morgen hebben we meer geluk en blijft het overdag droog. In de ochtend trekt er wat lage bewolking over het land, maar in de middag klaart het op en laat de zon zich van tijd tot tijd zien. “Met de zon erbij is er sprake van een stuk vriendelijker weer,” laat meteoroloog Diana Woei van Weerplaza weten.

Zacht weekend

In het weekend hebben we waarschijnlijk met de meest zachte lucht te maken en wordt het in de middag acht tot tien graden.

Bronnen | libelle.nl, Weerplaza, KNMI

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden