null Beeld

Helaas: eerder aangekondigde versoepelingen gaan toch niet door

Het nieuws dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen, kwam voor veel mensen als een verademing. Toch blijkt dit niet door te gaan. Een woordvoerder van het kabinet heeft namelijk zondag laten weten dat er tot zeker 28 april geen versoepelingen zullen komen.

Dit betekent dat we de komende twee weken nog geen versoepelingen gaan zien in de coronamaatregelen.

Pas versoepelingen na derde golf

Het kabinet hoopt dat ze 28 april de eerste stappen kunnen zetten richting een ‘meer normale zomer’, maar 21 april is volgens de woordvoerder nog net te vroeg. Er zullen pas versoepelingen komen als de piek van de derde golf is geweest. Zo hoopt het kabinet dat de terrassen dan weer open kunnen en dat de avondklok kan worden opgeheven. Ook willen ze het hoger onderwijs weer deels openen en winkels weer openstellen voor publiek. Ook de bezoekersregeling zou dan verruimd worden. “Het plan ligt klaar,” zo vertelt politiek commentator Frits Wester. Aankomende dinsdag krijgen we van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge te horen hoe we vanaf nu weer verder gaan.

Besmettingscijfers blijven hoog

Dat er toch geen versoepelingen komen, zat er al een beetje aan te komen. Minister De Jonge liet vrijdag al duidelijk doorschemeren dat hij voorlopig geen versoepelingen verwacht. Ook verschillende deskundigen lieten weten dat het nu nog te vroeg zou zijn. De besmettingscijfers blijven namelijk ontzettend hoog. Zondag liet het RIVM weten dat er maar liefst 8288 nieuwe coronagevallen waren. Ook de ziekenhuizen hebben het erg druk. Zij behandelen bijna 2500 coronapatiënten. Een paar dagen geleden werd de ic-capaciteit van ziekenhuizen dan ook verder uitgebreid. Ook worden belangrijke operaties momenteel uitgesteld.

Dringend appel van burgemeesters

Burgemeesters van de vier grote steden hopen dat de terrassen toch nog eerder open kunnen. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen ‘een dringend appel’ op het kabinet om de terrassen en andere buitenruimten te heropenen. “In de dichtbevolkte gebieden hebben inwoners de buitenruimten hard nodig; zij eigenen zich deze ook toe als het weer beter wordt,” schrijven de burgemeesters in een gemeenschappelijke verklaring.

Bron | RTL Nieuws, RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden