null Beeld

Heftige korte film waarschuwt voor gevaar mobiel telefoongebruik in de auto

Een verkeersongeluk in Amerika waarbij een gezin met vier kinderen was betrokken, was voor regisseur Ben Brand de aanleiding voor het maken van When you get home. Deze korte film annex commercial waarschuwt voor het gevaar van mobiel telefoongebruik in de auto.

Op 18 juni 2015 vond in Brighton (Colorado) een ongeluk plaats, waarbij vader Carlos Torres om het leven kwam. Moeder Stephanie Greer en drie van de vier kinderen werden naar het ziekenhuis gebracht. De Nederlandse regisseur, die zelf net vader is geworden, stuitte een jaar geleden op een foto die kort na het ongeluk werd gemaakt. Op het beeld, gemaakt door ooggetuige Jessica Matrious, is een agent te zien die zich bekommert om het vierde kind uit het gezin. De agent in kwestie, Nick Struck, ontfermde zich over het destijds tweejarige meisje dat zat te huilen in het veld, terwijl anderen zich bezig hielden met haar familieleden, zo meldde het Amerikaanse tijdschrift People eerder.

Aan de krant Journal Star vertelde de moeder toentertijd dat ze een lekke band kreeg en de controle over het stuur verloor. De vader werd uit de wagen geslingerd. Volgens de politie droeg niemand een gordel, zo berichtte de Daily Mail.

Troost bieden

Agent Struck vertelde destijds aan 9News: "Het eerste wat we doen als we aankomen op een plaats van ongeval, is - als we kunnen - mensen troosten. Natuurlijk gaan we naar de kinderen toe." De agent had destijds zelf een tweejarige dochter en vroeg zich meteen af wat hij zou doen als het meisje zijn eigen kind was. Hij zong het welbekende liedje Twinkle Twinkle Little Star en wist haar te kalmeren. Bekijk hieronder de foto die vele malen werd gedeeld.

null Beeld

Gebruik mobiel achter het stuur

Het ongeluk raakte regisseur Ben Brand zo diep dat hij er wel 'iets mee moest doen'. Hij vertaalde dit naar de korte film, waarin de oorzaak van het ongeval het mobiele telefoongebruik van de bestuurder is. Dit was een bewuste keuze van de filmmaker. "We hebben het oorspronkelijke verhaal als inspiratie gebruikt om iets te vertellen over het meest prangende verkeersprobleem van dit moment: het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden." Hij wil met de film bewustzijn creëren over het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer.

Ongelukken

Voor veel mensen is het nog steeds verleidelijk om tijdens het rijden te appen of Facebook te checken. Er vallen jaarlijks honderden slachtoffers door mobiel bellen of social media-gebruik in de auto, meldt het Openbaar Ministerie op de website. Als je je smartphone gebruikt tijdens het rijden, riskeer je een boete van 230 euro.

Bekijk hieronder de korte film When you get home die Ben Brand maakte.

Bronnen | dailymail.co.uk, 9news.com, people.com en om.nl

Beeld | 25FPS

Lees ook

Bekijk ook

Onze Margriet vriendinnen, Ingrid en Liezet, zijn als voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat Romeo creatieve workshops geven.[jwplayer id="gOdayx2c"]

Kun je de video niet bekijken? Klik dan

.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden