null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Heeft het zin om met natte sokken aan te slapen als het warm is?

Met de tropische temperaturen dit voorjaar koelt het 's nachts niet altijd even goed af. Met als gevolg: een verstoorde nachtrust. We doen er alles aan om de hitte de baas te zijn en wél zo goed mogelijk te slapen. En daar hebben we soms de gekste dingen voor over.

Als je op zoek bent naar tips om beter te slapen, zwerven er op internet genoeg rond. Zo bestaan er ademhalingsoefeningen om snel in slaap te vallen, zou kersensap je nachtrust bevorderen en kun je ter verkoeling met natte sokken aan slapen als het kwik hoog oploopt. Dat laatste klinkt nogal oncomfortabel én merkwaardig, dus voordat we het massaal uitproberen: klopt het eigenlijk wel?

Plakkerige nachten

Naakt slapen, een koude kruik in bed: om de broeierige nachten door te komen, proberen we van alles. Hoe komt het eigenlijk dat het zo lastig om in slaap te vallen én je ogen gesloten te houden gedurende een warme nacht? Slaapexpert Winni Hofman legt uit aan NU.nl: "Je krijgt slaap als je interne lichaamstemperatuur daalt. Dit gaat gelijk op met de afgifte van het slaaphormoon melatonine. Een hoge omgevingstemperatuur werkt de daling van de lichaamstemperatuur tegen, waardoor het lastiger wordt om in slaap te vallen."

Handen en voeten

Je hebt vast weleens gehoord dat je je polsen onder de koude kraan moet houden als je het heel warm hebt. Zo zou je op een snelle manier afkoelen. Dat trucje komt ergens vandaan. Volgens de slaapexpert van de Universiteit van Amsterdam verlies je vooral lichaamswarmte via je handen en voeten. Daar zal het natte-sokkentrucje hoogstwaarschijnlijk dus ook op gebaseerd zijn.

Doorbloeding

Of er een kern van waarheid zit in de truc die online de ronde doet? Uit Nederlands onderzoek blijkt het tegendeel: geen natte en koude sokken, maar juist warme sokken zouden je helpen om in slaap te vallen. Dit zou volgens de wetenschappers kunnen komen doordat het opwarmen van de huid ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur afneemt. Een warme huid is beter doorbloed, waardoor je lijf beter warmte kan afgeven aan de omgeving. Conclusie: het lukt je lichaam beter om af te koelen.

Daarnaast zou comfort een grote rol spelen bij een goede nachtrust. "Natte sokken lijken me vooral óncomfortabel," zegt Hofman. Dat zou dus – samen met bovenstaande onderzoeksresultaten – betekenen dat je er niet lekkerder door zal slapen. Wetenschappelijk bewijs is er (nog) niet, maar het lijkt de deskundige erg onwaarschijnlijk dat natte sokken je nachtrust tijdens warme nachten kunnen bevorderen.

Koele kamer

De manier om wél lekker in slaap te vallen als het zo warm is? Volgens Hofman is het een kwestie van de slaapkamertemperatuur verlagen. "Het kan ook helpen om te slapen onder een laken in plaats van een warm dekbed."

Meer tips om te slapen tijdens een hittegolf? Die vind je hier.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk om te lezen

Deze video wil je niet missen

Handig: zó verwijder je in een handomdraai glitternagellak van je nagels.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden