null Beeld

Heb jij nog twijfels? Diederik Gommers legt uit wat het coronavaccin precies doet

Waar sommige mensen niet kunnen wachten tot ze gevaccineerd mogen worden, zijn er ook mensen die twijfelen over het coronavaccin. Want wat doet het vaccin nu precies met je lichaam? En kan je DNA veranderen door het vaccin? Diederik Gommers, arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, geeft op zijn Instagram duidelijkheid over het coronavaccin precies werkt.

“Ik zat even te ontspannen op mijn boot, toen mijn

telefoon ontplofte,” zo begint hij zijn post. “De kogel is door de kerk, we

kunnen gaan starten met vaccineren. Maar er is ook twijfel en onzekerheid. Ik

zal proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.”

Wat doet het coronavaccin nu precies?

“De nieuwe Covid-19 vaccins, ook wel mRNA-vaccins genoemd, bevatten een genetische code van een klein stukje van het virus (en dus niet van het hele virus). Als je die genetische code injecteert, dan maakt ons lichaam zélf een onderdeel van het virus aan, de spike-eiwitten. Hieruit kan onmogelijk een nieuw virus ontstaan, maar het lichaam gaat antistoffen maken tegen deze ‘vreemde’ eiwitten. En zo heb je dus afweer tegen het Covid-19 virus als dat je lichaam binnendringt.”

Lees ook: Hoe groot is de kans dat het coronavaccin een allergische reactie veroorzaakt?

Kan het coronavaccin je DNA aantasten?

Volgens Gommers zijn er ook veel mensen die zich afvragen of het coronavaccin je DNA kan aantasten. Volgens hem is dit absoluut niet waar. “Het mRNA wordt snel door ons lichaam afgebroken nadat het is ingespoten en daarom is er een extra stof toegevoegd in het vaccin om dat proces te remmen. Maar is dit dan toch niet gevaarlijk? De cellen van ons lichaam worden voortdurend blootgesteld aan virussen die binnendringen, zoals ook bij een banale verkoudheid, en deze bestaan ook uit RNA. Voor het omzetten van RNA in DNA heb je een enzym nodig, reverse-transcriptase, en dat is aanwezig in enkele virussen zoals b.v. hepatitis-B of HIV. Dit enzym zit niet in het vaccin en is ook niet aanwezig in jouw cellen en dus kan het RNA niet zomaar worden omgezet. Hopelijk is dit duidelijk en ben je gerust gesteld.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Instagram

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden