null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Heb jij dit veel gegeten toen je zwanger was? Dan heb je vast een slim kind!

Heeft je kind een bovengemiddeld hoog IQ? Dan ligt dat misschien aan wat je hebt gegeten toen je in verwachting was. Uit de resultaten van een nieuwe Spaanse studie blijkt dat moeders die geregeld noten eten in het begin van de zwangerschap, vaker een intelligente baby op de wereld zetten.

Dat ze boordevol gezonde stofjes zitten, was al bekend. Zo wees eerder onderzoek al uit dat het eten van een handje ongezouten en liefst ongebrande noten per dag het risico op stress, diabetes en hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast bestaat bij wetenschappers het vermoeden dat noten beschermend werken tegen cognitieve achteruitgang op latere leeftijd. Maar dat ze op deze manier kunnen bijdragen aan de intelligentie van een nieuw leven, komt echt wel uit het niets.

Uitgebreid onderzoek

Bij het Spaanse onderzoek waren 2.208 zwangere vrouwen betrokken. Tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap hielden zij via vragenlijsten de samenstelling van hun dieet bij. Vervolgens werden de baby’s van alle vrouwen drie keer getest op hun neurologische ontwikkeling. Dit gebeurde toen de kinderen achtereenvolgens achttien maanden, vijf en acht jaar oud waren.

Eerste trimesters

Uit de resultaten bleek dat een derde van de ondervraagde vrouwen helemaal geen noten at tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. Een derde deel deed dat af en toe en de overige vrouwen aten ze vaak (74 gram per week). Opvallende uitkomst: de kinderen van de vrouwen uit die laatste groep hadden significant vaker een hoger IQ dan de kinderen van de moeders uit de andere twee groepen. Ook hadden deze kinderen een langere aandachtsspanne en een beter, sterker ontwikkeld werkgeheugen.

Ontwikkeling van het babybrein

“Het brein van een baby’tje ondergaat heel wat complexe veranderingen tijdens de zwangerschap. Deze studie toont aan dat wat de moeder eet, een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van dat babybrein. Het kan zelfs langetermijneffecten hebben,” reageert hoofdonderzoeker Florence Gignac in het wetenschappelijke blad European Journal of Epidemiology. “De positieve invloed wordt volgens ons veroorzaakt door foliumzuur en essentiële vetzuren, zoals omega 3 en omega 6. Noten zitten daar vol mee. Deze supplementen stimuleren bepaalde hersenkwabben, die op hun beurt ons geheugen weer positief beïnvloeden.”

Lees ook

Waarom je het water van gekookte eieren voor je planten moet bewaren

Bronnen| Science Daily, NY Times

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden