null Beeld

Heb je een tuin? Zet dan wat water neer voor pasgeboren vogeltjes

Voor ons is dit warme weer hartstikke lekker, maar voor pasgeboren vogeltjes is het wat minder. De vogelbond in Friesland heeft daarom een dringende oproep gedaan aan boeren en mensen met een tuin: zorg dat er voldoende water is.

Door de droogte in de velden zijn er geen insecten, waardoor kuikens nog voor ze twee dagen oud zijn, sterven van de honger,” zo schrijft de Bond Friese Vogelwachten (BFVW) op haar website.

Verhongerde kuikens

De bond krijgt de laatste tijd regelmatig meldingen binnen over 'dode, verhongerde kuikens'. “De kievitskuikens komen in deze tijd massaal uit hun ei. Ze gaan meteen op zoek naar insecten, maar vinden niets.” Volgens de BFVW heeft dit alles te maken met de droogte, iets waar zelfs volwassen weidevogels momenteel last van hebben. “Door de droogte zijn de regenwormen diep in de bodem weggekropen. De bodem is bovendien uitgedroogd en hard, waardoor de grutto er met zijn gevoelige snavel niet in kan prikken.”

Vochtig houden

Ook zwaluwen, die normaal gesproken hun nest ‘metselen’ met vochtige modder, stuitten alleen maar op droge tuingrond. De BFVW roept boeren dan ook op om water op hun land te pompen, greppels vol te laten lopen en het waterpeil in de sloten te verhogen. “Dat trekt insecten aan en de bodem wordt bovendien weer vochtig, waardoor de regenwormen weer binnen bereik van de volwassen vogels komen.”

Tip voor in de tuin

Maar ook mensen met een tuin kunnen helpen: “Zorg dat er in een hoek van de tuin een 'regenplas' op de aarde ligt. Dit trekt ook insecten aan, die de vogels gebruiken om hun jongen te voeren.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden