null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb je een pacemaker? Let op: Apple waarschuwt om afstand te houden van deze iPhone

Als je een pacemaker hebt, moet je goed opletten als je een iPhone gebruikt. Op de website van Apple waarschuwt het bedrijf dat de smartphone de werking van de pacemaker mogelijk verstoort. Je zou een bepaalde afstand moeten hanteren.

Van flauwvallen tot een pijnlijke schok: dit zijn de signalen dat je smartphone een stoorzender is voor je pacemaker.

Smartphone verstoort pacemaker

Er wordt door verschillende gezondheidsdeskundigen al langere tijd gewaarschuwd dat een smartphone de werking van een pacemaker verstoort als je deze te dichtbij houdt. Dat Apple nu een waarschuwing voor iPhones naar buiten brengt, komt doordat de iPhone 12 meer magneten bevat dan oudere modellen. En die magneten zorgen ervoor dat je medische toestellen, zoals een pacemaker of inwendige defibrillator, verstoord kunnen raken.

Dat komt omdat de magneten en radiostralen in de iPhone elektromagnetische velden uitzenden. Je pacemaker kan deze signalen aanzien als een signaal van je hart. Hierdoor kan je pacemaker vastlopen of voor korte tijd stoppen. Dit verstoort je hartritme tijdelijk, waardoor je bijvoorbeeld kunt flauwvallen.

Schok van je inwendige defibrillator

In het geval van een inwendige defibrillator kan het signaal uit je smartphone aangezien worden als een hartritmestoornis, waardoor het apparaat je een pijnlijke schok stuurt. Hoewel het ongewoon is dat dit bij dit hartapparaat gebeurt, is de kans wel aanwezig.

Lees ook: Déze 7 symptomen kunnen wijzen op een te lage hartslag

Veilige afstand houden

Doordat je smartphone de werking van de pacemaker of inwendige defibrillator in sommige gevallen verstoort, wordt aangeraden om minimaal 15 tot 20 centimeter afstand te houden van het apparaat. Bewaar je telefoon bijvoorbeeld niet in een borstzak. Sommige deskundigen adviseren zelfs om je telefoon bij het bellen aan het oor te houden dat het verste weg zit van je hartapparaat. Mocht je een iPhone hebben met een draadloze oplader met MagSafe-technologie, dan raadt Apple aan om minimaal 30 centimeter afstand te houden van je medische apparaten.

De waarschuwing geldt voor de iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro en 12 Pro Max, MagSafe-accessoires en de MagSafe- en MagSafe Duo-laders.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Gezondheid.be

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden