null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hartverwarmend: ruim 20.000 (!) tulpen in één keer bezorgd bij Amersfoorts ziekenhuis en verzorgingshuis

De coronacrisis is voor iedereen zwaar. Voor personeel in ziekenhuizen en verzorgingshuizen in het bijzonder. Een bloemetje is wel het minste dat zij verdienen. Daarom zijn bij het Meander Medisch Centrum-ziekenhuis in Amersfoort donderdag maar liefst 18.000 tulpen (1.500 bossen) bezorgd.

Om iedereen daar een hart onder de riem te steken – van de artsen en verpleegkundigen tot en met de schoonmakers en beveiligers. Margriets Faye mocht met de bezorger mee en sprak de initiatiefnemer. “Deze mensen blijven maar doorgaan, zelfs met gevaar voor hun eigen gezondheid.”

Tulpen in plaats van bier

Het idee voor deze mooie actie ontstond bij Joost Slagter (39). Iedere woensdag drinkt hij een biertje met zijn golfclub. Maar ja, dat gaat nu natuurlijk even niet. "Dus we besloten iets moois te doen met het geld dat we normaal gesproken aan die biertjes uitgeven", vertelt hij. En zo geschiedde dat hij, samen met nog veel meer Amersfoorters, geld inzamelde om 20.300 tulpen op te kopen. 18.000 daarvan gingen dus naar het Meander Medisch Centrum. Maar de eerste stop, was bij verzorgingshuis De Koperhorst.

Geen bezoek? Dan maar een bloemenzee

Bepakt met 2.300 tulpen (zo'n 250 bossen), arriveren we op het terrein van het verzorgingshuis. De lentezon schijnt. Een heerlijk weertje voor een blokje om, maar dat mogen de bewoners nu niet. Sterker nog: ze mogen geen enkel bezoek ontvangen, voor hun eigen veiligheid.

Ook wij mogen dan niet naar binnen met de tulpen. De receptie bedankt de bezorger via de intercom hartelijk, maar vraagt of we de bloemen in de hal willen zetten. Die is namelijk afgeschermd van de rondlopende bewoners. Binnen nog geen halfuur staat er een bloemenzee voor De Koperhorst klaar.

null Beeld
null Beeld

'Bewoners met dementie begrijpen het allemaal niet echt'

Toch komt er even een medewerker naar buiten lopen, op gepaste afstand natuurlijk. Die glundert van het mooie gebaar. “Er mag momenteel niemand naar binnen. De mensen die je hier nu wél ziet, zijn allemaal personeel”, vertelt hij. “De bewoners mogen voor hun eigen veiligheid geen familie ontvangen, niet samen eten en ook niet in de tuin zitten. En de bewoners met dementie, begrijpen niet echt waarom. Dat is zo triest.” Andere passerende medewerkers, glimlachen van oor tot oor. Kun je je voorstellen hoe de bewoners de boeketten zullen ontvangen.

null Beeld

'Mede dankzij hen, hebben we het vreselijk goed'

Volgende stop, is het Meander Medisch Centrum. Het ziekenhuis in Amersfoort waar d.d. 4 april 2020 42 patiënten met corona verblijven, waarvan twintig op de intensive care. Wegens besmettingsgevaar, zijn de regels omtrent de bezorging hier nog strenger. We mogen geen stap in het ziekenhuis zetten: de bloemen moeten bij het depot aan de andere kant van het terrein afgegeven worden.

null Beeld
null Beeld

Maar al snel ontvangen we foto’s van personeel, dat dankbaar pronkt met hun bos tulpen. "Die mensen blijven doorgaan, sommigen zelfs met gevaar voor hun eigen gezondheid", zegt Joost. "We beseffen niet altijd hoe vreselijk goed we het hebben. Mede dankzij hen." En wat is een ziekenhuis ook zonder schoonmakers en beveiligers? En mensen van de logistiek? "We wilden niet alléén het intensive care-personeel trakteren."

null Beeld
null Beeld

'Hartverwarmend hoe er aan ons wordt gedacht'

Een bos tulpen lijkt in deze tijd slechts een schrale troost. Maar uit de reacties van de bewoners van De Koperhorst en de medewerkers van het Meander Medisch Centrum, blijkt dat het wel degelijk enorm gewaardeerd wordt. De tulpenboer wordt zelfs gebeld door mensen die hem hartelijk willen bedanken. En bloemen vervelen bovendien nooit, laat een medewerker van het ziekenhuis weten. "We zijn er nog steeds heel blij mee, het is hartverwarmend hoe er aan ons wordt gedacht."

null Beeld

En daar doen we het voor, beaamt Joost. Naast dat je met een bloemetje kopen natuurlijk ook de bloemensector helpt. “Al is het maar een bosje tulpen, of iets anders wat niets met geld of materialisme te maken heeft: we zouden dit soort gebaren vaker moeten maken. Zeker in deze tijd.”

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden