null Beeld

Harry en Meghan doen een stap terug en het koningshuis is niét blij

De geruchtenmolen begon al te draaien toen de foto van Harry en Meghan ontbrak tijdens de kersttoespraak van koningin Elizabeth. Wat kon het betekenen? Gisteravond werd het duidelijk: Harry en Meghan hebben besloten hun rol in het koningshuis neer te leggen.

Dat nieuws zal voor de koninklijke familie hard zijn aangekomen.

Britse pers

Dat het al langer niet zo lekker loopt tussen Harry en Meghan en de royals, was duidelijk. Meghan gaf in een openhartig interview aan dat haar nieuwe rol haar zwaarder viel dan verwacht, vooral in combinatie met het moederschap. Harry uitte meerdere keren zijn angst dat Meghan net zo’n groot slachtoffer van de Britse pers zou worden als zijn moeder, prinses Diana. Het kwam uiteindelijk tot een rechtszaak tussen het stel en de Britse tabloids.

Onverwacht moment

Toch komt de beslissing van de Hertog en Hertogin van Sussex, om een stap terug te doen, onverwacht. Eerder deze week werd Harry’s agenda voor de komende tijd bekend gemaakt. Niemand verwachtte dan ook het bericht dat het stel gisteren op hun officiële Instagram-account plaatste. “We hebben ons voorgenomen een stap terug te nemen als ‘senior’ leden van de Koninklijke Familie en willen financieel onafhankelijk worden,” staat er geschreven.

Nieuwe zaken

"We willen onze tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika", vervolgen ze hun verklaring. "Dit geeft ons de kans onze zoon op te voeden met respect voor de traditie waarin hij is geboren, terwijl dit ons gezin ook de ruimte geeft om ons op nieuwe zaken te richten, zoals de oprichting van een nieuwe liefdadigheidsorganisatie." Volgens verschillende bronnen wil het stel naar Canada verhuizen, waar ze ook de feestdagen hebben doorgebracht.

Geen overleg met koningshuis

Hoewel er veel onduidelijk is, zegt de BBC dat Harry en Meghan deze beslissing niet met de andere leden van het koningshuis of met hun eigen adviseurs hebben besproken. Uit de verklaring van Buckingham Palace blijkt ook dat zij niet zo goed weten wat ze met het nieuws moeten. "De discussies met de hertog en hertogin van Sussex bevinden zich in een vroeg stadium. We hebben begrip voor hun wens voor een andere koers, maar dit zijn ingewikkelde zaken die tijd nodig hebben," wordt er geschreven.

Oorlogsverklaring?

Een verdere reactie van de koningin of prins William is er nog niet, maar de Britse tabloids zijn het erover eens: die kunnen niet anders dan teleurgesteld of zelfs woedend zijn. Volgens de pers is de beslissing van Harry en Meghan een ‘regelrechte oorlogsverklaring aan het Britse koningshuis’. De Hertog en Hertogin beloven op Instagram later met meer informatie te komen.

Bron | BBC, AD, NOS

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden