null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hanneke (47) ligt al 7 weken op de intensive care: ‘Het begon met hoesten’

Negentien dagen. Zo lang liggen coronapatiënten gemiddeld op de intensive care. Hanneke de Marco (47) ligt er al zeven weken.

Haar dochter Anna (19) deed dinsdagavond in Beau haar hartverscheurende verhaal. "Ik heb haar 3,5 week niet gezien."

'Het begon met hoesten'

De familie De Marco runt een succesvol Italiaans restaurant in het Brabantse Oss. Maar momenteel doorstaat het gezin een vreselijk zware tijd. Moeder Hanneke werd op 28 maart opgenomen op de intensive care met het coronavirus. En daar ligt ze nu nog steeds, aan de beademing.

"In het begin viel het mee", vertelt Anna over de eerste coronasymptomen in Beau. "Het begon met hoesten. Na een aantal dagen ging het heel snel berfafwaarts en lag ze heel ziek op de bank." De huisarts kwam langs en constateerde dat het nog milde klachten waren. Maar op een gegeven moment was de situatie niet meer houdbaar. "Ze kreeg haast geen adem meer, kon niet naar boven. Ze had extreem hoge koorts, of juist helemaal geen koorts."

Kantje boord naar intensive care

Het bleek kantje boord te zijn geweest toen de ambulance haar op 28 maart kwam ophalen, vervolgt Anna over haar 'sterke en energieke moeder'. "Het zuurstof in haar bloed was 62 procent. Normaal krijg je bij 95 of 92 procent al extra zuurstof. Het had niet langer moeten duren tot iemand ingreep. Ze kreeg ook meteen een zuurstofmasker."

En toen werd het gezin medegedeeld dat ze afscheid moesten nemen. Want vanaf dat moment, wist niemand waar het naartoe zou gaan. En zij mochten vanwege het risico op besmetting niet met hun vrouw en moeder mee. "Toen heb ik haar 3,5 week niet gezien."

Klamme handjes

Vervolgens braken zenuwslopende dagen aan. Het gezin kreeg een telefoontje dat Hanneke in coma gebracht zou worden voor zo'n vijf dagen. Via de telefoon konden ze opnieuw afscheid nemen. "We werden één keer per dag gebeld. Je zit heel de dag te wachten met klamme handjes tot de telefoon gaat."

Lange revalidatie na intensive care

Nu, bijna twee maanden later, gaat het voorzichtig de goede kant op. Hanneke heeft geen corona meer. Maar er staat haar nog een lange, heel lange revalidatie te wachten. "Ze is compleet verlamd, van top tot teen", vertelt Anna. "Haar zenuw- en spierstelsel is compleet aangetast. Haar longen zijn zo schoon dat ze zelf weer zou kunnen ademen, maar doordat ze geen spierkracht meer in haar romp heeft, kan ze dat niet zelfstandig." Met behulp van fysiotherapie, moeten al haar spieren weer op gang worden geholpen.

Praten kan Hanneke ook nog niet, doordat ze aan de beademing ligt. En door de coma zullen haar hersenen zwaar zijn aangetast. "Door middel van haar ogen open en dicht te doen haar tong uit te steken kan ze op iets reageren, en hebben we het idee dat ze bij kennis is." Dat ze toch kan reageren, geeft het gezin hoop.

Lof voor Anna

Kijkers van Beau zijn diep onder de indruk van het vreselijke verhaal. Maar vooral ook van de negentienjarige Anna, die het op kon brengen om zo uitgebreid over haar moeder te vertellen op tv.

Crowdfunding

Een buurvrouw van het gezin is een crowdfundingsactie voor Hanneke de Marco gestart. "Als Hanneke straks weer bij kennis is, moet ze zich niet meteen druk hoeven te maken over geld of haar zaak", zegt zij hierover tegen het Brabants Dagblad. De teller staat inmiddels op ruim 12.000 euro.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Beau (RTL), Brabants Dagblad

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden