null Beeld

Handig: met deze scanner kun je checken hoelang fruit nog goed blijft

Je kent het vast wel: je koopt in de supermarkt een doosje aardbeien dat er nog goed uitziet, maar eenmaal thuis zie je dat er aardig wat rotte tussen zitten. Zonde natuurlijk, want als je dat eerder had geweten had je de aardbeien niet meegenomen. Gelukkig lijkt hier binnenkort een oplossing voor te zijn: er komt namelijk een speciale scanner op de markt waarmee je kunt checken hoelang fruit nog goed is.

Met de scanner kun je voorkomen dat je fruit koopt dat eigenlijk niet lang meer lekker is.

Stadium van fruit bepalen met scanner

De scanner, die is ontwikkeld door de Enschedese startup OneThird, is een soort röntgenapparaat dat met infraroodlicht de binnenkant van het fruit bekijkt. In combinatie met een database kan de scanner bepalen in welk stadium van versheid het fruit zich bevindt. Dit is niet alleen handig voor consumenten, maar bijvoorbeeld ook voor retailers en telers. Als zij zien dat iets niet lang meer goed is, kunnen ze het bijvoorbeeld alvast met korting verkopen of het verwerken in een smoothie.

Lees ook:

Hoe gezond is gedroogd fruit nu eigenlijk?

Gebruiken als app op telefoon

Zo kan voorkomen worden dat je fruit koopt dat snel gaat schimmelen. Of juist het tegenovergestelde: dat je iets koopt wat nog lang niet rijp is, zoals bijvoorbeeld een avocado. Het is de bedoeling dat consumenten de scanner uiteindelijk bij het boodschappen doen en ook thuis kunnen gebruiken, want het apparaat moet uiteindelijk ook als app in een smartphone terecht komen. Handig, want zo kun je straks dus gewoon met je telefoon in de supermarkt fruit gaan scannen.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden