null Beeld

Guido Weijers over de oudejaarsconference 2018: ‘Ik fileer Rutte niet, dat doet hij zelf’

Van Temptation island tot De luizenmoeder. En van de privacy-wetgeving tot dj Avicii. Het is slechts een greep uit de onderwerpen waaraan Guido Weijers op geheel eigen wijze aandacht gaat besteden in zijn negende oudejaarsconference. “Natuurlijk moeten de highlights van 2018 voorbijkomen. Maar als ik een onderwerp niet interessant vind, komt het er gewoon niet in.”

Niet naar zichzelf kijken

Margriet.nl sprak de cabaretier over de conference, waar hij zelf overigens liever níét naar kijkt: “Ik heb die show al heel vaak gespeeld en ik ken alle grappen. Bovendien vind ik het heel moeilijk om naar mezelf te kijken.”

Hoe bepaal je welke onderwerpen aan bod komen? Gebeurt dat spontaan of ga je er uitgebreid voor zitten om zo’n conference helemaal uit te denken?

“Nou de onderwerpkeuze is echt alleen maar gebaseerd op wat ik zelf interessant vind. Natuurlijk moet het ook een soort aha-erlebnis zijn voor het publiek. Een feest van herkenning. Uiteindelijk moeten de highlights van 2018 wel voorbijkomen. Maar als ik een onderwerp niet interessant vind, komt het er gewoon niet in. Er zijn geen regels dat het in de top tien moet staan van grootste gebeurtenissen. Een orkaan in Amerika of de Brexit, dat vind ik niet interessant. Ga ik iets van de Brexit merken nu? Of heb ik er al iets van gemerkt dit jaar? Het antwoord is nee. Als iets mijn interesse heeft, kan ik het er leukst over vertellen. Het moet dicht bij me staan. Maarten van der Weijden vind ik wel interessant. Van de dividendbelasting ga ik ook niets merken. Maar dat Mark Rutte daar zo over liegt en daarmee wegkomt, vind ik dan weer wél interessant. Dus daar wil ik dan wel iets over zeggen. ”

De Oostvaarderplassen en dividendbelasting

Heb je de passage over Mark Rutte al af?

“Ja. Ik fileer hem niet, dat doet hij zelf. Ik hoef niets te doen. In de voorstelling laat ik alleen maar zien wat hij heeft gedaan en daarin wordt pijnlijk duidelijk hoe ongemakkelijk hij zich eruit weet te redden door te liegen en te draaien. Zoals hij zich trouwens overal uit weet te redden. Dat is dan weer heel knap.”

Het jaar is natuurlijk nog niet ten einde, maar kun je ons wel alvast vertellen welke onderwerpen nog meer aan bod gaan komen in je conference?

Maarten van der Weijden, dj Avicii, de Oostvaardersplassen, journalist Jamal Khashoggi, Aretha Franklin, een klein stukje Temptation island, De luizenmoeder, de privacy-wetgeving, dividendbelasting en misschien Heel Holland bakt. Dat is een greep uit de onderwerpen. Veel onderwerpen zijn gelinkt aan thema’s als veiligheid en vrijheid. Die privacy-wetgeving… Het is leuk dat we alles van elkaar weten en dat we overal toestemming voor moeten geven, bijvoorbeeld voor alle cookies op onze computers. Maar wordt het er echt veiliger van? Of beperkt het ons alleen maar in alle vrijheden die we hebben? En over die Oostvaardersplassen: daar stond ook een hek omheen, dus dat heeft ook te maken met vrijheid. En met onze veiligheid. Want als dat hek er niet omheen staat, steken die herten de weg over en lopen wij zelf risico.”

Over-betutteling van tere kinderzieltjes

"Een ander onderwerp is de vrijlating van Volkert van der G. Verder is Jos B. opgepakt. Dat gaat over DNA: we weten alles van iedereen, overal. Ook komt er in mijn conference een stuk over De luizenmoeder dat gaat over betuttelen. Het gevangen zetten van je eigen kinderen. Dat we ze twaalf keer per dag hun handen laten wassen, terwijl alle volwassenen denken als er een boterham op de grond valt: ah joh, daar word je resistent van. Ergens zit daar een over-betutteling in, waarvan ik denk dat kinderen kwetsbaar worden. We maken van hen tere, suffe zieltjes doordat we ze te veel beschermen.”

We maken ze als ouders niet weerbaar voor de toekomst?

“Precies. We zetten liever een schutting om onze tuin, want dan zitten we lekker vrij. En we bouwen liever een muurtje om ons heen in de liefde, want dan kan niemand ons nog pijn doen. Maar al je vrijheid gaat eraan, dus wat heb je eraan? Als je een schutting bouwt om je tuin, heb je ook geen uitzicht meer. Ik weet niet of dat allemaal beter wordt.”

Fris en nieuw

Welke onderwerpen gaan we verder niet terugzien in je oudejaarsconference?

“Zwarte Piet komt niet meer terug, want die heb ik vorig jaar al behandeld in mijn conference. Net als Donald Trump en MeToo. Als ik het publiek om een onderwerp vraag en zij komen met Trump of MeToo, doe ik daar niets mee. Het moet wel nieuw en fris zijn. Dit jaar had Arjan Lubach een heel ‘ding’ over raten, een beoordeling geven, en dat onderwerp had ik vorig jaar al in mijn oudejaarsconference. Soms loop je op onderwerpen vooruit en soms volg je het nieuws.”

Beluister hieronder De oudejaarsconference van Guido uit 2017.

Is het herkenbaar?

Heb jij een voorkeur voor vooruitlopen of volg je liever het nieuws?

“Ik vind het heel leuk dat ik vorig jaar al kon zeggen dat we elkaar steeds meer moeten gaan raten. Tegenwoordig krijg je na elke bestelling of restaurant-bezoek een mailtje met de vraag wat we ervan vonden. Vorig jaar kaartte ik dat raten aan, misschien valt het me daardoor nu enorm op. Maar het wordt alleen maar erger. Voor een oudejaarsconference moet er qua humor altijd een bepaalde herkenbaarheid in zitten. Als je te ver vooruitloopt, weten de mensen niet waar het over gaat. Als ik achteraf een grap maak over iets dat we allemaal hebben gezien, kunnen we allemaal lachen om hetzelfde. Zo heb ik ook weleens het idee gehad om een nieuwjaarsconference te maken met ‘dit wordt het nieuws’. Maar dat is moeilijk! Na tien minuten ben je klaar.”

Meer risico’s, meer vrijheid

null Beeld

Gaan we in je conference ook nog iets terugzien uit je masterclass Geluk?

“Ja, er zit wel wat wetenschap en filosofie in. Ik roep mensen op om meer risico’s te nemen, dan krijg je meer vrijheid. Daar word je gelukkiger van dan van altijd binnen de lijntjes te kleuren. Je moet je hart en je gevoel volgen. Mensen reageren heftig op mijn masterclass. Ze zeggen dan over het pakken van vrijheid: ‘Je hebt gelijk, ik moet toch een andere baan gaan zoeken’. Dj Avicii bijvoorbeeld zat gevangen in zijn hoofd. Hij werd geleefd door zijn eigen succes. Als ik dat verhaal van hem aanhaal en ik maak daar een paar metaforen bij, komt dat wel aan bij het publiek. De mensen realiseren zich dan: ik moet anderen niet laten bepalen tot hoe laat ik moet werken of welke auto ik moet rijden. Je mag best autonoom beslissen over je eigen geluk. Je hoeft niet altijd te zeggen: ‘Als je dit doet, word je gelukkiger.’ Je kunt wel zeggen: ‘Sloop die muur en volg je natuur.’ Waarom laten we ons leiden door angsten, door gewoontes die zijn ontstaan of door de mening van anderen? Als je dat kunt doorbreken, ben je vrij.”

Geluk is een werkende boiler

Doe je dat zelf ook?

“Ik ben wel heel autonoom. Iemand vroeg me onlangs of ik weleens bang ben. Ik kan toch niet anders zeggen dan dat ik eigenlijk nooit bang ben. Omdat ik altijd wel overleef. Zo niet, dan kan ik er ook niet zo veel aan doen. Er is een tabel met de tekst Why worry?, waarin steeds wordt gevraagd waarom je je zorgen maakt. Op papier is dat een stuk simpeler dan in het echte leven. Maar als het echt gaat om grote thema’s, draait het wel om de vraag of je er nu wel of niet iets aan kunt doen."

"Het heeft niet zo veel zin om ongelukkig te worden van negatieve dingen. Als bij een oudejaarsconference een uur van tevoren de techniek het niet doet en het licht uitvalt, lossen we dat op. Als iemand overlijdt, treedt mijn acceptatiesysteem heel snel in werking. Tegelijkertijd kan ik me in de file wel weer opnaaien. Ik ben niet altijd zen. Om kleine dingetjes kan ik me druk maken. Ik omarm heel snel tegenslagen. Het is belangrijk te beseffen wat er allemaal wél goed gaat. Schrijf elke dag een paar dingen op waarvan je die dag blij bent geworden, dat draagt bij aan geluk. Of het nu door de stad fietsen is, een lekkere maaltijd of dat je tegen je partner aan kunt kruipen. Ook het hebben van warm water vind ik heel fijn, dat besef heb ik nu mijn boiler weer is gemaakt.”

Live is ook niet alles

Afgelopen jaar speelde je De oudejaarsconference voor het eerst live. Volgens de agenda op je website sta je dit jaar de 31ste niet op de planken. Dus geen live-conference dit jaar. Waarom is dat?

“Vorig jaar had RTL bedacht dat ik na mijn show in het Oude Luxor in Rotterdam op de motor de stad in zou gaan om het vuurwerk live te ontsteken op de Erasmusbrug samen met burgemeester Aboutaleb. Voor mijn show maakt het niet uit of het wel of niet live is. De show is live gegaan speciaal voor het stukje op de motor en het vuurwerk ontsteken. Kijk, Youp van ’t Hek neemt ook twee dagen van tevoren zijn show op. Voor de conference op tv is het wel het mooist als hij twee dagen voor Oud & Nieuw wordt opgenomen. Dan kan alles goed worden afgestemd, ook wat betreft verstaanbaarheid. Ik vond het vorig jaar supertof dat ik het vuurwerk mocht aansteken, maar ik vond het heel chaotisch. Voor mijn voorstelling was het niet beter. En ik ben een theaterman, dus ik wil eigenlijk alleen maar goed theater maken.”

Met vrienden aan de champagne

Hoe vier je zelf Oud & Nieuw? Ga je naar je eigen conference kijken?

“Nee. Dat is een tic van mij. Ik heb die show al heel vaak gespeeld en ik ken alle grappen. Ik vind het heel moeilijk om naar mezelf te kijken. Ik ben met Oud & Nieuw met mijn vriendin waarschijnlijk bij vrienden. Dan staat de televisie aan voor de conference terwijl wij aan het eten zijn. Maar het geluid staat niet aan. Ik heb wel de controle, ik weet dan dat alles loopt en we de band hebben afgeleverd bij RTL en er geen gekke haakjes in zitten. Maar ik hoef mezelf niet te zien. En de vrienden bij wie ik ben, hebben mijn voorstelling al in het theater gezien. Ik vind het leuk dat veel mensen naar De oudejaarsconference op televisie kijken, maar er gaat niets boven het theatergevoel in de zaal zelf. Als we dat gevoel op tv kunnen overbrengen, is het geslaagd. Ik denk dat ik om 24.00 uur een fles champagne opentrek samen met mijn vriendin en vrienden en besef hoe leuk het afgelopen jaar was en wat voor leuke dingen we allemaal nog gaan doen.”

Zoals?

“Een vriend van ons gaat trouwen in het buitenland, daar heb ik nu al zin in. En in mijn masterclass Geluk.”

De oudejaarsconference van Guido Weijers is op 31 december om 20.30 uur te zien bij RTL4. Kijk voor de speellijst van zijn masterclass Geluk op guidoweijers.nl.

Foto's | Loens Media

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden