null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grote doorbraak: 77 genen ontdekt die het risico op artrose verhogen

In Nederland zijn naar schatting ruim één miljoen mensen met artrose, een aandoening aan de gewrichten. Tot op heden is er nog geen genezende behandeling voor deze vorm van gewrichtsslijtage. Maar daar komt naar verwachting in de komende jaren eindelijk verandering in, door een doorbaak in het onderzoek van het Erasmus MC. De onderzoekers hebben namelijk 77 genen ontdekt die het risico op artrose verhogen. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Genen ontdekt die het risico op artrose verhogen

Volgens de onderzoekers van het Erasmus MC hebben zij een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar ongeneeslijke gewrichtsziekte artrose. Uit hun onderzoek komen 100 DNA-variaties en 77 genen naar voren die het risico op artrose verhogen. Het was al bekend dat de ziekte voor een deel erfelijk is bepaald, maar volgens hoofdonderzoeker Cindy Boer werden nog nooit eerder zoveel DNA-variaties en genen vastgesteld die invloed hebben.

In de toekomst geneesbaar

De ziekte zorgt voor een afbraak van kraakbeen en veroorzaakt chronische pijn en stijfheid. Genezing van artrose is op dit moment nog niet mogelijk, maar patiënten krijgen vaak pijnbestrijdende middelen en fysiotherapie. Aan NOS legt Boer uit dat de vondst in dit onderzoek daarom hoopvol is. Dit zou op den duur kunnen leiden tot medicatie of therapie waarmee de ongeneeslijke ziekte artrose eindelijk wel kan worden genezen of zelfs voorkomen kan worden. De onderzoekers hopen dat er over zo’n acht tot tien jaar eindelijk een therapie is. Boer vertelt dat ze alle gevonden genen die het risico op artrose kunnen verhogen, door een medische database hebben gehaald. Daaruit bleek dat bij zeker de helft van die genen al medicijnen op de markt zijn die hier mogelijk invloed op kunnen hebben.

Lees ook: Aha: dít is dus het verschil tussen artritis en artrose

Onderzoek naar medicatie

Er moet in een vervolgonderzoek gekeken worden of die bestaande medicatie inderdaad invloed heeft op het ziekteverloop van artrose. Aan NOS vertelt Boer dat daar wel wat jaren overheen zullen gaan, maar de hoofdonderzoeker heeft geen twijfel: “binnen nu en tien jaar zal er iets zijn.”

Bron | NOS, Plusonline

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 39 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: happy ouder worden, blaasontsteking: zo kom je er snel vanaf, een openhartig interview met Ernst Daniël Smid, tips om gelukkig terug naar kantoor te kunnen gaan en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden