null Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett
Beeld SOPA Images/LightRocket via Gett

Grootste zeesluis ter wereld wordt mogelijk naar gebarentolk Irma Sluis vernoemd

Hoewel de grootste zeesluis ter wereld pas vanaf 2022 gebruikt gaat worden, zijn Rijkswaterstaat en de gemeente Velsen al druk aan het denken over een naam. Ook Nederlanders mogen meedenken en zij kiezen massaal om de sluis naar gebarentolk Irma Sluis te vernoemen.   

Er zou zelfs een lobby gaande zijn op social media om de sluis naar de inmiddels beroemde gebarentolk te vernoemen.

De Irma Sluis sluis

Inmiddels zijn al zo’n vijfhonderd suggesties binnengekomen voor een naam voor de zeesluis. Een woordvoerder heeft laten weten dat Irma Sluis opvallend vaak genoemd wordt. Irma Sluis werd de afgelopen tijd een begrip. Gedurende de coronapersconferenties was zij de vaste gebarentolk van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Daarom wordt op social media ‘Zij maakt net als een sluis verbindingen’ als belangrijk argument aangehaald. Het zou daarmee en eerbetoon zijn aan Irma Sluis. Toch liet de Haagse gebarentolk al bij eerdere schaarse interviews weten dat ze niet op alle aandacht zat te wachten. Of ze wel behoefte heeft aan haar naam op zo'n enorm bouwwerk, is dus maar de vraag. Veel Nederlanders zijn in ieder geval enthousiast.

Lees ook: Het Irma-effect: veel meer aanmeldingen voor opleiding tot gebarentolk

Andere opties

Tot 4 augustus heb je de kans om je suggesties in te zenden. Daarna wordt een lijst gemaakt door de naamgevingcommissie met maximaal honderd opties. Deze wordt tijdens een bewonersoverleg gepresenteerd. Uiteindelijk blijven er vijf namen over, waaruit het college van burgemeester en wethouders van Velsen een keuze maakt. Naast de naam van de gebarentolk komt ook 'Sluisje McSluisface' veel voor. Dat is een knipoog naar Boaty McBoatface, een nieuwe dure en moderne Britse onderzeeboot. Die kreeg deze naam toen de regering aan de Britse inwoners vroeg om mee te denken over een naam voor de boot.

De grootste zeesluis ter wereld

De zeesluis in de gemeente Velsen wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. Daarmee moet het in 2022 de grootste zeesluis ter wereld worden voor schepen. Een flink eerbetoon aan Irma Sluis dus, als de sluis haar naam zou krijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD.nl, LINDA.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneSOPA Images/LightRocket via Gett

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden