null Beeld

Groen, oranje of toch rood: Europa trekt kleurcodes coronabesmettingen gelijk

Als je in coronatijd een tripje naar het buitenland wilt maken, stuit je op flink wat onduidelijkheid. Is een vakantieland nu groen, oranje of rood op de kaart? En hoe zit het andersom: welke kleur krijgt Nederland van je vakantiebestemming? Die onduidelijkheid rondom de kleurcodes is nu voorbij. De kleuren die de landen gebruiken om aan te geven hoe erg een land of regio besmet is, zijn voortaan in heel Europa gelijk.

Tot nu toe kon Nederland bijvoorbeeld een land op rood zetten, terwijl België of Duitsland daar anders over dachten en dezelfde regio oranje of zelfs groen vonden. Dat leidde tot een hoop verwarring.

ECDC

Waar landen nu nog zelf de kaarten maken en aanpassen, gaat het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding (ECDC) in Stockholm dat nu overnemen. De 27 Europese lidstaten leveren hun gegevens aan bij het ECDC, die vervolgens een kaart publiceert waarop de kleurcodes staan. Op die manier zijn er geen verschillen meer tussen de lidstaten, en weet je dus gemakkelijker waar je wel en niet veilig op pad kan.

Lees ook:

In deze landen ben je in de herfstvakantie nog wél welkom

Groen, oranje, rood of grijs

Om de kaart in te kleuren, kijkt de ECDC naar drie indicatoren: het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, het aantal testen dat gedaan wordt en daarvan afgeleid ook nog het aantal positieve testen.

Groen

Een land of gebied kleurt groen wanneer het aantal besmettingen onder de 25 ligt per 100.000 inwoners in de laatste twee weken. Ook moet daarnaast minder dan vier procent van alle coronatesten positief zijn.

Oranje

Als het aantal besmettingen tussen de 25 en 50 per 100.000 ligt in de afgelopen twee weken, en het aantal positieve testen boven de vier procent uitkomt wordt er van oranje gesproken. Een gebied of land wordt ook als oranje bestempeld wanneer het aantal coronagevallen tussen de 25 en 150 ligt, maar het percentage positieve testen lager is dan vier procent.

Rood

Wanneer er meer dan vijftig besmettingen zijn per 100.000 inwoners en het percentage positieve testen boven de vier procent is, krijgt het land of gebied een rode kleur. Als er meer dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners zijn, wordt een gebied sowieso rood.

Grijs

Als er niet voldoende getest wordt om een duidelijk advies te geven krijgt een land de kleurcode grijs. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er minder dan 300 testen zijn gedaan.

Regels niet gelijkgetrokken

De maatregelen in alle landen worden overigens niet gelijkgetrokken; de lidstaten bepalen ook nog steeds hun eigen reisadvies. Zo kunnen sommige lidstaten nog steeds een quarantaineperiode verplichten of vragen om een recente negatieve coronatest voor je het land binnen mag.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | NOS

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden