null Beeld

Grappig: hoe een glaasje wijn bijdraagt aan je talenknobbel

Van alcohol is algemeen bekend dat het een negatief effect heeft op onder andere je motoriek en inschattingsvermogen. Maar het drinken van een glaasje wijn op z'n tijd blijkt ook heel nuttig te zijn. 

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht (gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Journal of Psychopharmalogy) blijkt namelijk dat een lage dosis alcohol ervoor kan zorgen dat mensen beter in staat zijn om een vreemde taal te spreken.

Nederlandse taal

De wetenschappers deden een proef onder vijftig Duitsers die onlangs een talencursus Nederlands hadden afgerond. Alle deelnemers werd gevraagd om een Nederlands gesprek te voeren met één van de onderzoekers. Voor het gesprek kregen ze allemaal een glas drinken aangeboden. De helft van de groep kreeg een drankje dat een lage dosis alcohol bevatte. De hoeveelheid alcohol was daarbij afhankelijk van hun lichaamsgewicht, zodat het effect bij alle alcoholdrinkers gelijk bleef. De andere helft van de groep kreeg een drankje zonder alcohol.

Betere uitspraak

Vervolgens lieten de onderzoekers een groep deskundigen (die niet bij het onderzoek betrokken waren) naar de opgenomen gesprekken tussen de onderzoeker en de proefpersonen kijken. Uit die beoordeling bleek dat de taalvaardigheid van de proefpersonen die een lage dosis alcohol hadden gedronken beter was, dan die van de de nuchtere groep. Met name de uitspraak van de proefpersonen die wat alcohol hadden genuttigd, werd door de deskundigen beter gewaardeerd.

Klein glaasje

De wetenschappers benadrukken dat alleen de effecten van een kleine hoeveelheid alcohol zijn onderzocht. "Hogere gehaltes van alcoholconsumptie zouden mogelijk geen bevorderlijk effect kunnen hebben op de uitspraak van een vreemde taal", stelt onderzoeker Fritz Renner.

Lees ook

Dít zegt jouw favoriete wijn over je persoonlijkheid

Mogelijke oorzaak

De Limburgers zeggen bovendien nog meer onderzoek te moeten doen om de onderliggende oorzaak te vinden. Al denken ze dat het het verschil mogelijk te verklaren is doordat alcohol voor meer ontspanning zorgt. "Een mogelijk mechanisme zou het angstremmende effect van alcohol kunnen zijn", stelt onderzoeker Jessica Werthmann.

Bron| Journal of Psychopharmacology

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden