null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed nieuws: we worden steeds vaker gezond oud

70 is het nieuwe 65! Althans, dat zeggen Britse wetenschappers. Volgens onderzoek van het Britse Office for National Statistics (vergelijkbaar met het Nederlandse CBS) is iemand van 70 net zo fit als een 65-jarige van 38 jaar geleden.

We worden dus steeds vaker gezond oud.

Levensverwachting

In Nederland wordt iemand vanaf 65 jaar bestempeld als oudere. Op deze leeftijd, die tot voor kort gelijk was met de pensioengerechtigde leeftijd, heb je vaak recht op kortingen. Deze leeftijd is ooit zo ingesteld op basis van de gemiddelde verwachte levensduur van de bevolking. Maar de levensverwachting is de afgelopen jaren flink toegenomen. Volgens de onderzoekers moeten we daarom wat meer rekening houden met de jaren die mensen nog hebben en niet alleen met de leeftijd om te beslissen wat 'oud' is.

Ook in Nederland

Hoewel de cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek onder de bevolking van Engeland, zijn volgens het CBS vergelijkbare resultaten te zien in ons eigen land. De levensverwachting van 65-jarigen in Nederland neemt al sinds 1950 toe. Gemiddeld had een oudere in dat jaar nog 14,3 levensjaren te gaan, maar in 2019 hebben mensen van die leeftijd gemiddeld nog 20 jaar te leven. De prognose is dat mensen vanaf 2060 bovendien nog 25 jaar te leven hebben als ze de seniorenleeftijd hebben bereikt.

Nieuwe AOW-leeftijd

Het Nederlandse onderzoeksbureau stelt dan ook dat het goed is om te kijken of we in toekomst de seniorenleeftijd moeten aanpassen. "Het zou goed kunnen dat we daar officieel naartoe gaan, ja", zegt Dick ter Steege van het CBS tegen RTL Nieuws. "De komende jaren zal de levensverwachting blijven stijgen. De AOW-leeftijd is inmiddels al een aantal keer verhoogd en zou ook zomaar een keer op 70 jaar uit kunnen komen."

Lees ook

Goed nieuws: grootste stijging AOW sinds 1998 verwacht

Bron | Office for National Statistics, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden