null Beeld

Goed nieuws voor ex-rokers: longen herstellen beter dan gedacht

Heb jij jarenlang gerookt, maar ben je inmiddels gestopt? Dan zijn je longen waarschijnlijk alweer een stuk gezonder dan toen je nog wel sigaretten rookte. Uit nieuw onderzoekt blijkt namelijk dat de longen van ex-rokers beter herstellen dan eerder altijd gedacht werd. 

De onderzoeken noemen het herstel van de longen zelfs ‘magisch’.

Minder kans op ernstige ziekten

Het was al bekend dat door te stoppen met roken het risico op het ontwikkelen van hart-en vaatziekten en longkanker afneemt, en ook dat je door stoppen met roken nieuwe schade aan de longen kunt voorkomen.

Lees ook: Stoppen met roken? Dit gebeurt er na twintig minuten al in je lichaam!

Longcellen herstellen

Nu hebben Britse wetenschappers dus ontdekt dat je lichaam zelfs de beschadigde cellen kan herstellen of vervangen door nieuwe cellen. Het onderzoek, dat vandaag verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, laat zien dat onze longen zich kunnen herstellen. 10 procent van de cellen in de longen van rokers zijn ongezond, en hebben mutaties die tot kanker kunnen leiden. In de longen van de ex-rokers was zo’n 40 procent van de cellen gezond, vier keer meer dan die van de rokers.

Eerder werd gedacht dat alle cellen in de longen zo ernstig aangetast worden door roken dat deze niet meer de mogelijkheid hebben om weer gezond te worden.

Nooit te laat om te stoppen

Hoofdonderzoeker Peter Campbell zegt dat dit onderzoek hoop biedt voor rokers die al tientallen jaren roken. Sommige deelnemers uit het onderzoek hadden in hun leven al meer dan 15.000 pakjes sigaretten gerookt, maar hadden binnen een paar jaar toch weer een hoop gezonde cellen in hun longen en luchtwegen. Volgens dit onderzoek is het dus nooit te laat om te stoppen met roken.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden