null Beeld

Goed nieuws voor ex-coronapatiënten: herstelzorg zit tijdelijk in het basispakket

Veel coronapatiënten die tijdens hun ziekbed ernstige klachten opliepen, hebben ook na genezing nog veel paramedische herstelzorg nodig. Gezondheidsminister Tamara van Ark neemt daarom het spoedadvies van Zorginstituut Nederland (ZIN) aan om deze herstelzorg voor coronapatiënten tijdelijk in het basispakket op te nemen.

Dit moet klachten zoals langdurige benauwdheid en conditieverlies beter verhelpen bij ex-coronapatiënten.

Herstelzorg voor coronapatiënten in het basispakket

We komen steeds meer te weten komen over coronabesmettingen en het hevige ziekbed. Maar ook op het herstelproces en revalidatietraject onder coronapatiënten komt meer zicht. Daaruit blijkt vaak dat ex-patiënten nog lang last houden van klachten. Bijvoorbeeld benauwdheid en het verlies van spierkracht en conditie. Dit zijn klachten die met paramedische zorg, zoals fysiotherapie, logopedie en ergotherapie beter verholpen kunnen worden. Echter komt dit soort zorg in de meeste gevallen voor eigen rekening van coronapatiënten. Daarom heeft Zorginstituut Nederland aan minister Van Ark het spoedadvies gegeven om tijdelijk herstelzorg voor coronapatiënten met ernstige klachten in het basispakket op te nemen. Dit is niet alleen voor IC-patiënten, ook coronapatiënten die op reguliere ziekenhuisafdelingen zijn behandeld of die thuis een ernstig ziekbed hebben gehad.

De voorwaarden

Als coronapatiënten gebruik willen maken van de herstelzorg, dan kunnen zij vanaf nu uit hun basispakket tijdelijk ook gebruik maken van een fysio- of oefentherapeut, een ergotherapeut of diëtist. Hiermee hebben zij recht op maximaal 50 fysio- of oefentherapeutische sessies, zeven uur diëtetiek en acht uur ergotherapie. Coronapatiënten kunnen binnen maximaal zes maanden gebruik maken van deze extra herstelzorg. Daarnaast kunnen zij ook gebruikmaken van de huisarts, geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging. Ook deze worden vergoed uit het basispakket.

Lees ook: Opvallend: coronapatiënten met mildere klachten herstellen moeizamer

Geen eigen risico

Naast dat de herstelzorg vanuit het basispakket tijdelijk wordt vergoed, start ook een onderzoek naar de effectiviteit van deze paramedische zorg. Er geldt voorlopig geen eigen risico voor deze herstelzorg. Op deze manier hoeven coronapatiënten die allerlei verschillende vormen van herstelzorg en revalidatie nodig hebben zich geen zorgen meer te maken over de extra kosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, NU.nl

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden