null Beeld

Goed nieuws: nog maar weinig coronabesmettingen in verpleeghuizen

Hoewel het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt, geldt dat niet in verpleeghuizen. Het aantal coronapatiënten in deze huizen is nog maar een fractie van wat het was tijdens het hoogtepunt van de eerste golf.

Dat blijkt uit een epidemiologische rapportage van het RIVM.

Van tweehonderd naar enkele

Begin april, toen het virus op zijn hoogtepunt was, kreeg het RIVM dagelijks ongeveer tweehonderd meldingen van coronabesmettingen in verpleeghuizen. Dat zijn er deze maand tot nu toe maar enkele per dag; op sommige dagen worden er zelfs geen nieuwe patiënten gemeld. Ook het aantal sterfgevallen is enorm afgenomen: de meeste dagen overlijdt er niemand aan het coronavirus.

Bezoekers

Daaruit is op te maken dat de bezoekers, die sinds 15 juni weer beperkt mogen langskomen in de verpleeghuizen, de daling van de coronabesmettingen niet hebben beperkt. In de afgelopen twee weken registreerde het RIVM in totaal maar negen besmettingen die mogelijk in een verpleeghuis zijn opgelopen. Dat kan komen door bewoners, zorgmedewerkers of bezoekers.

Lees ook:

Zorgmedewerkers: ‘We hebben ouderen júist besmet door de RIVM-richtlijnen’

1,4 procent

Coronabesmettingen in verpleeghuizen spelen een steeds kleinere rol in het totale aantal besmettingen met het virus. In de afgelopen twee weken vond maar 1,4 procent van alle besmettingen vermoedelijk plaats in een verpleeghuis. Over de hele periode sinds 4 mei was dit gemiddeld 16,8 procent; een flinke daling in de laatste weken dus. Hierbij hoort echter wel een disclaimer: verpleeghuisbewoners en personeel met klachten konden zich in mei al laten testen. Andere mensen mochten dat pas vanaf 1 juni, waardoor er een vertekend beeld ontstaan zou kunnen zijn. Op 23 april vermoedde het RIVM nog dat in ongeveer één op de drie verpleeghuizen in Nederland minstens één coronapatiënt was. In de afgelopen weken registreerden ze slechts acht op een totaal van ruim 2500 van deze tehuizen.

Andere zorginstellingen

Ook in andere zorginstellingen lijkt het virus goed onder controle te zijn. In de afgelopen twee weken werden er vermoedelijk tien besmettingen opgelopen in woonzorgcentra voor ouderen en maar één in een woonhuis voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor zover bekend uit het rapport van het RIVM raakte er zelfs niemand besmet in woonvoorzieningen voor mensen met een fysieke beperking, een dagopvang voor ouderen of mensen met een beperking en ook niet in hospices.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden