null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Goed nieuws: grootste stijging AOW sinds 1998 verwacht

Hoewel er grote pensioenkortingen dreigen, gaan niet alle gepensioneerden erop achteruit. Naar verwachting gaat de AOW juist stijgen, waardoor voor velen de koopkracht minder hard daalt.

Dit staat in een rapport van ABN AMRO.

Pensioenkortingen

De vooruitzichten van het werkgeverspensioen zien er donker uit. De verwachting is dat de pensioenpremie die werkenden betalen aan werkgeversfondsen een stuk hoger gaat worden voor degenen die nog aan het opbouwen zijn. Voor pensioenontvangers worden kortingen verwacht.

Grote stijging AOW

Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. Volgens de analisten bij ABN AMRO gaan de AOW-uitkeringen juist omhoog. Omdat de AOW gekoppeld is aan CAO-lonen, zal na de stijging van het minimumloon waarschijnlijk ook de AOW meegaan. In totaal gaat het over 2019 en 2020 samen om een stijging van maar liefst 8,3 procent. Dat is de grootste stijging sinds 1998.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Koopkracht

Het is niet zeker of dit genoeg is om te compenseren voor de dreigende pensioenkortingen, omdat niemand weet hoe hoog deze gaan zijn. Bovendien kan dit per pensioenfonds of zelfs per persoon verschillen. Mensen met een laag pensioen gaan er in ieder geval het meest op vooruit, omdat voor hen de AOW zwaarder weegt in hun inkomen. Mensen met een hoog pensioen moeten waarschijnlijk alsnog inleveren, maar hun koopkracht zal in ieder geval minder snel dalen.

Bron | RTL Nieuws, Business Insider

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden