null Beeld

Goed nieuws: de economische zelfstandigheid van vrouwen neemt toe

Het gaat de goede kant op met de economische positie van vrouwen. Dat blijkt uit de tiende Emancipatiemonitor die vandaag is verschenen. Tussen 2015 en 2017 groeide het aantal vrouwen met betaald werk, steeg de gemiddelde arbeidsduur en nam de economische zelfstandigheid toe. Ook zijn vrouwen voor het eerst hoger opgeleid dan mannen.

Veel goede berichten

De Emancipatiemonitor is een tweejaarlijks rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin de bureaus meten of het emancipatiebeleid van de overheid effect heeft, zo bericht ad.nl.

De monitor laat onder meer zien dat het verschil in uurloon tussen vrouwen en mannen iets kleiner is geworden en dat het aandeel van vrouwen in de technische beroepen en ICT is toegenomen. Ook zijn er meer vrouwen te vinden in de top van het bedrijfsleven, van de wetenschap en bij de overheid. Wel zijn vrouwen nog sterk ondervertegenwoordigd in hogere posities waar de besluiten worden genomen.

Grote verschillen tussen vrouwen onderling

Tussen 2015 en 2017 groeide het aantal vrouwen met een betaalde baan. Vrouwen werken nu gemiddeld ook iets meer: 28 uur per week tegenover de 27 uur die het eerder was. Intussen zijn er nog steeds grote verschillen tussen vrouwen onderling. Vrouwen met een lagere opleiding en vrouwen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben minder vaak betaald werk en zijn minder vaak economisch zelfstandig. Deze verschillen zijn de afgelopen tien jaar niet kleiner geworden, zo valt te lezen in het rapport.

Vakbond FNV plaatst ook enkele kanttekeningen: veel vrouwen die lager zijn opgeleid zitten vast in banen van weinig uren met onzekere contracten. "In de zorg komt het vaak voor dat een werkgever een vrouwelijke werknemer een baan aanbiedt van tien uur in de week, verdeeld over twee werkdagen. Maar dan moet ze wel de hele week beschikbaar zijn om in te vallen," zo laat vicevoorzitter Kitty Jong in een reactie weten. "Er is inspanning voor nodig om de voordelen van emancipatie ook voor lager opgeleiden en vrouwen met een migratie-achtergrond te laten gelden. Voor alle groepen vrouwen is het van belang om zelfstandig een inkomen te kunnen verdienen."

'Emancipatie niet snel genoeg'

Het platform Women Inc., dat kansen van vrouwen in Nederland probeert te vergroten, is blij met de positieve berichten in de Emancipatiemonitor. Maar de organisatie benadrukt in een podcast van nu.nl dat het niet snel genoeg gaat. 'Het zijn maar een paar procentpuntjes per jaar. Die hadden we ten opzichte van vorig jaar bijna kunnen voorspellen. We missen de versnelling bij een aantal onderwerpen.'

Stereotiep beeld zorgtaken

Het platform stelt dat er goed nieuws in de monitor staat, bijvoorbeeld dat vrouwen voor het eerst hoger opgeleid zijn dan mannen. 'Maar je ziet dat vrouwen met die hogere opleiding hun arbeidsmarktpositie nog niet echt kunnen versterken. Achter de schermen heerst ook daar weer het stereotype idee dat zij zorgtaken moeten vervullen. En ze worden er maatschappelijk op afgerekend. Als een vrouw meer gaat werken, krijgt ze meer lastige vragen dan als een man meer uren gaat maken.'

Beeldvorming aanpassen

Volgens het platform is het gesprek over emancipatie goed op stoom. 'Maar zowel mannen als vrouwen, en vooral professionals, spelen nog geen stimulerende rol in de emancipatie. De beeldvorming moet worden aangepast als je een versnelling van de zelfstandigheid van vrouwen wilt organiseren.'

Bronnen | ad.nl, nu.nl

Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden