null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

GGD waarschuwt voor testen zonder klachten: ‘Baat het niet, dan schaadt het wél’

Je laten testen zonder dat je klachten hebt die wijzen op het coronavirus, is niet zonder gevolgen. Daarvoor waarschuwt de GGD.

Het valt de GGD op dat er zelfs wordt gelogen over symptomen, om maar een test te kunnen krijgen. En dat is foute boel.

Testen zonder klachten

Laat je alléén testen als je klachten hebt die daadwerkelijk kunnen wijzen op het coronavirus. Dat drukten premier Rutte en minister De Jonge ons nog op het hart in de laatste persconferentie. Maar toch worden er nog genoeg mensen zonder symptomen getest. Denk bijvoorbeeld aan reizigers uit risicogebieden op Schiphol. Maar ook mensen die de corona-app gebruiken. Als zij een melding krijgen dat zij in contact zijn geweest met iemand die besmet is, kunnen zij zich in sommige regio's uit voorzorg laten testen.

Lees ook

Pijnlijk of juist een makkie: dit vonden jullie van de coronatest

Onterecht veiligheidsgevoel

Baat het niet, dan schaadt het niet, zou je denken. Maar "baat het niet, dan schaadt het wél", brengt André Rouvoet, voorzitter van de GGD's, daar nu tegenin. "Ik ben bang dat het iets doet met het gedrag van mensen, hun het beeld geeft dat ze veilig zijn", legt hij uit aan Trouw. "Dat we testen gebruiken als legitimatie om ons niet aan de maatregelen te houden. Als wij ons met Kerst massaal laten testen, en we gaan daarna allemaal op bezoek bij opa en oma in het verpleeghuis, dan roepen we een tweede golf over ons af."

Liegen over coronasymptomen

Oké, je zou je dus alleen moeten laten testen als je coronasymptomen hebt. Nou, dan doe je toch alsof? Dagelijks liegen zo'n duizend mensen daarover, zegt Sjaak de Gouw, directeur Publieke Gezondheid bij de GGD, tegen BNR. "Dat horen we via social media, de medewerkers in de teststraten horen het, we horen het via de televisie dat zelfs mensen die uit een oranje gebied komen zonder klachten toch zeggen: ‘Ik heb maar gezegd dat ik klachten heb, dan word ik in ieder geval getest’."

Door wachttijd toch maar naar werk mét klachten

Maar dit betekent dat mensen die daadwerkelijk klachten hebben, er soms niet tussen komen. "Die willen ook geen drie à vier dagen thuiszitten en gaan gewoon naar hun werk", constateert Gouw. "We zien dat zorgmedewerkers en leerkrachten drie à vier dagen niet naar hun werk kunnen. Dat betekent dat klassen naar huis gestuurd worden en zorgafdelingen gesloten. Dat vinden we heel zorgwekkend."

Lees ook

Deze nieuwe coronatest uit Zwitserland geeft al binnen een kwartier de uitslag

Wil jij je laten testen zonder klachten?

Uiteindelijk zal minister Hugo de Jonge de knoop moeten doorhakken over wat de regels omtrent het testen zonder klachten zijn. Mocht jij zelf ook nog twijfelen of je je wilt laten testen zonder klachten: dit is waarom dat volgens experts ook onverstandig is.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Trouw, BNR

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 38 ligt in de winkel! Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden