null Beeld Getty Images/Cultura RF
Beeld Getty Images/Cultura RF

GGD waarschuwt voor oplichters die ‘versnelde vaccinatie’ aanbieden voor € 71,95

Word je gebeld door een organisatie die zichzelf Team Thuiszorg noemt en krijg je een versnelde vaccinatie tegen het coronavirus aangeboden? Pas dan op: het gaat hier om oplichters. De GGD waarschuwt voor deze nieuwe vorm van oplichting, waarbij ook nog eens geld gevraagd wordt voor de coronaprik.

De GGD’en benadrukken dat

zij nooit geld vragen voor de coronavaccinatie; iedereen kan zodra hij of zij

aan de beurt is de prik gratis halen.

Versnelde vaccinatie

Team Thuiszorg, de groep oplichters, doet zich voor als een organisatie die mensen een versnelde vaccinatie tegen het coronavirus aan kan bieden. In een telefoongesprek laten de oplichters je weten dat je in aanmerking komt om de coronaprik met voorrang te halen. Als je hierop ingaat, krijg je vervolgens een berichtje via Whatsapp. Daarin staat 'Bedankt dat u kiest voor vaccinatie, zodra de betaling is overgemaakt krijgt u een bevestiging.' Hierbij staat een link naar een betaalverzoek voor € 71,95. Pas als mensen dat bedrag overgemaakt hebben, zou de afspraak definitief zijn en zouden ze de priklocatie ontvangen. Daarna wordt door de oplichters gesuggereerd dat met deze bevestiging het bedrag gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraar.

Meerdere meldingen van oplichting

De GGD is inmiddels door meerdere mensen gebeld die het zaakje niet vertrouwden; sinds maandag komen de telefoontjes binnen. Hoeveel mensen er inmiddels wel ‘ingetrapt’ zijn en geld overgemaakt hebben naar de oplichters, is onbekend. Het is zorgelijk dat de oplichters beschikken over de geboortedata van de gedupeerden; het is onbekend hoe dit kan.

Emotionele markt

Taalkundig rammelen de berichten nogal, zegt Harry Katstra van GGD Hollands Noorden tegen De Telegraaf. Maar dat is niet het ergste, vindt hij: "Deze oplichters pakken een emotionele markt. Laat ik duidelijk zijn: wij bellen niet voor versnelde vaccinatie, want dat is niet aan de orde. Wij vragen ook geen geld voor de prik.” Zodra er voldoende voorraad is, kan iedereen de coronavaccinatie gratis halen. De GGD’en roepen gedupeerden van deze versnelde vaccinatie dan ook aangifte te doen bij de politie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Telegraaf

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images/Cultura RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden