null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

GGD stopt opnieuw tijdelijk met het AstraZeneca-vaccin

Na de eerste tijdelijke onderbreking van het prikken met het AstraZeneca-vaccin in maart, werd er gister besloten om opnieuw een stop in te lassen op het vaccineren van mensen onder de zestig. Vandaag heeft de GGD besloten om tijdelijk helemaal te stoppen met dit vaccin. Dit wil je hierover weten. 

Door dit besluit lopen zevenhonderd zestigplussers het vaccin tijdelijk mis en zijn al 10.000 prikafspraken voor mensen onder de zestig uitgesteld.

Opnieuw tijdelijke stop AstraZeneca-vaccin

Vrijdag werd opnieuw een tijdelijke stop van het AstraZeneca-vaccin ingelast. Dit geldt voor mensen onder de zestig jaar. De aanleiding hiervoor waren opnieuw bloedstollingsproblemen, die mogelijk een bijwerking zijn van het vaccin. Bijwerkingencentrum Lareb meldde dat er van de 400.000 AstraZeneca-vaccinaties in Nederland tot nu toe vijf meldingen zijn gedaan van vrouwen tussen de vijfentwintig en zestig met tromboseklachten. Dit in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Hiervan is één persoon overleden. Het verband tussen deze meldingen en het vaccin wordt nu onderzocht. Daardoor is besloten om in ieder geval tot en met 7 april mensen jonger dan zestig jaar niet te vaccineren met AstraZeneca. De GGD heeft daardoor 10.000 afspraken geannuleerd. Het is niet duidelijk hoeveel huisartsen prikafspraken hebben moeten afzeggen.

Geen AstraZeneca voor 60-plussers

De GGD heeft in overleg met het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid besloten om ook bij zestigplussers opnieuw tijdelijk te stoppen met het AstraZeneca-vaccin. Dit zou de efficiëntie van de vaccinatiecampagne ten goede komen, maar hierdoor zijn wel zevenhonderd afspraken geannuleerd. Doorprikken zou tot verspilling leiden, laat een woordvoerder van de koepelorganisatie GGD GHOR aan NU.nl weten. Dat komt omdat er de komende dagen mensen verspreid over zeventig tot tachtig locaties een vaccinatie zouden krijgen. Dus één tot vijf per locatie per dag. Omdat er tien tot twaalf vaccinaties uit één doses gaan, zou dat tot verspilling leiden.

Lees ook: Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

EMA doet opnieuw onderzoek

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zal aankomende woensdag 7 april opnieuw een oordeel uitbrengen over het AstraZeneca-vaccin. Eerder mocht er weer geprikt worden, omdat de voordelen van het vaccin opwogen tegen de nadelen en omdat er bij elk vaccin, dat miljoenen keren wordt toegediend, zeldzame klachten kunnen ontstaan. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge wil dat de nieuwe meldingen goed worden onderzocht, en neemt daarom het zekere voor het onzekere.

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden