null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheidsraad: corona gehad? Dan heb je aan één coronavaccin-prik genoeg

Als je al corona hebt gehad, dan heb je volgens de Gezondheidsraad aan één prik met een coronavaccin genoeg. En het AstraZeneca-vaccin blijkt ook voor 65-plussers bewezen effectief.

Twee nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad, die het vaccineren in Nederland flink kunnen versnellen. Het kabinet wilde deze adviezen met spoed.

AstraZeneca-vaccin voor 65-plussers

Momenteel krijgen alleen 65-minners het AstraZeneca-vaccin (naast de zorgmedewerkers en kwetsbare groepen die er voorrang voor krijgen). In het eerste onderzoek dat de farmaceut van het AstraZeneca-vaccin deed naar de werkzaamheid, waren te weinig 55-plussers onderzocht. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad eerder om het AstraZeneca-vaccin alleen aan mensen tot 65 jaar te geven. "Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt", laat de raad nu weten in het spoedadvies. Het gaat om een Schotse observatiestudie, die uitwijst dat het AstraZeneca-vaccin voor 70 tot 94 procent werkzaam is bij 65-plussers en voor 81 procent bij 80-plussers.

Dit onderzoeksresultaat kan een boost zijn voor het vaccineren van ouderen. Volgens de Gezondheidsraad blijft dat nu het allerbelangrijkst: "Om zo veel mogelijk ernstige ziekte en sterfte te voorkomen, is het van groot belang om zo snel mogelijk alle ouderen van oud naar jong te vaccineren."

Lees ook:

(opens in a new tab)" href="https://www.margriet.nl/gezondheid/ggd-gaf-smekende-kankerpatienten-vaccinatie-voor-hun-beurt-schrijnend-maar-dit-kan-en-mag-niet~bee7ed70/" target="_blank">GGD gaf smekende kankerpatiënten vaccinatie voor hun beurt: 'Schrijnend, maar dit kan en mag niet'

Coronavaccin als je al corona hebt gehad

Ben je in het afgelopen halfjaar besmet geweest met het coronavirus? Dan heb je genoeg aan één prik van het BioNTech/Pfizer-, Moderna- en AstraZeneca-vaccin. "Omdat een infectie bij vrijwel alle patiënten leidt tot een sterke immuunrespons, hebben eerder geïnfecteerde mensen doorgaans immuniteit opgebouwd", legt de Gezondheidsraad hierover uit. "Vanwege de al aanwezige antistoffen lijkt één dosis vaccin voldoende om goed beschermd te zijn."

Voorwaarde is dus wel dat je tot maximaal zes maanden geleden een positieve testuitslag kreeg, "omdat met de nu beschikbare gegevens wordt verwacht dat de opgebouwde antistofniveaus en het immuungeheugen, persisteren voor tenminste een half jaar".

Lees ook:

Dít is waarom de coronavaccinatie niet uit één, maar uit twee prikken bestaat

Uitzonderingen

Maar heb jij een ernstig zwak immuunsysteem? Dan is het heel belangrijk om wél die twee prikken te nemen, benadrukt de Gezondheidsraad. Het gaat hierbij om patiënten met hematologische maligniteit gediagnosticeerd in de laatste vijf jaar, patiënten met ernstig nierfalen of dialyse, patiënten na orgaan- of beenmergtransplantatie en patiënten met een primaire immuundeficiëntie. En voor mensen die verder gezond zijn en dus ook geen corona hebben gehad, blijft het dus ook het advies om de twee prikken te nemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheidsraad

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden