null Beeld

‘Gezondheid van coronapatiënten die niet in ziekenhuis lagen schrikbarend slecht’

Dat

coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen soms nog maanden met

klachten kampen, was al bekend. Uit onderzoek van het Longfonds blijkt nu echter

dat dit ook geldt voor coronapatiënten die thuis zijn uitgeziekt.

“Meer dan zes op de tien heeft zelfs problemen met lopen,” zo vertelt directeur Michael Rutgers aan het AD. “We zijn hier echt van geschrokken.”

Moeite met simpele dagelijkse activiteiten

Deze cijfers zijn gebaseerd op een peiling die door het Longfonds, behandel- en kenniscentrum CIRO en de Universiteit Maastricht werd uitgevoerd. Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1600 mensen met klachten na het coronavirus. Maar liefst 95 procent van de respondenten gaf aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten.

Eerder wel goede conditie

Zo hebben sommige ex-patiënten na bijna drie maanden nog steeds last van onder andere druk op de borst, vermoeidheid, hoofdpijn of kortademigheid. Terwijl 85 procent van de respondenten – met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar – zegt dat ze vóór de besmetting een goede conditie hadden. Slechts 6 procent van de ondervraagden vindt dat de gezondheid nu weer op peil is.

“Schrikbarend slechte gezondheid”

Volgens Longsfonds-voorman Michael Rutgers is het voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Hij pleit ervoor dat er meer aandacht komt voor deze groep mensen. “Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden. We moeten voorkomen dat deze onzichtbare groep tussen wal en schip valt.” Volgens het Longfonds gaat het om duizenden tot tienduizenden mensen die nu nog klachten hebben. De vraag is of dit op de lange termijn zo blijft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Er ligt een nieuwe Margriet in de schappen! Met héél veel tips om je lijf in topvorm te houden en nog veel meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

null Beeld
Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden