null Beeld

Gevolg van de lange zomer: overal muggen

Wat zijn we aan het genieten van de prachtige nazomer! We willen nu niet van een mug een olifant maken, maar toch balen we van het gevolg van dit lekkere weer.

Want waar je ook kijkt, buiten krioelt het van de muggen. En het ergste is dat over een paar weken de eitjes met vrouwenmuggen ook nog uitkomen…

Extra generatie insecten

"Het is dit jaar zo uitzonderlijk lang warm, dat er een extra generatie insecten ontstaat", zegt insectendeskundige Leendert-Jan van der Ent. "Normaal komen eitjes van muggen die in de zomer zijn gelegd pas in het voorjaar uit, na de winterrust. Door het warme weer zie je nu in Nederland wat in Zuid-Europa ook veel voorkomt: ze komen nu al uit." Vooral in waterrijke gebieden is het raak: hier zwermen hordes mannetjesmuggen rond. In kurkdroge gebieden, zoals op de Veluwe, is er geen mug te bekennen. Kunnen we snel verhuizen?

Winterrust

Momenteel zijn het nog de mannetjesmuggen waar we last van hebben. Vooral prettig wanneer we weer luidkeels op de fiets aan het meezingen zijn en ineens een aantal muggen inslikken. Als dat al niet erg genoeg is, komen over een paar weken ook nog de eitjes met vrouwtjes uit. "En die steken, dus stiekem hopen we dat het voor die tijd weer koud wordt. Anders wordt het weer insmeren, deuren dicht en horren voor het raam."

Niet alleen muggen

Het zijn niet alleen de muggen die nog actief zijn, zeg Van der Ent. "De bladwants duikt opeens ook weer overal op. Net als hommels die weer aan het vliegen zijn, wat heel uitzonderlijk is." Hij denkt overigens niet dat álle muggen en libellen weer 'tot leven komen'. "Een deel is al in winterrust gegaan en zal dat gewoon blijven." Toch wel prettig.

Bedekt met lieveheersbeestjes

Sommige insecten komen door het mooie weer dus (weer) tevoorschijn, andere zijn er juist eerder door uitgevlogen. Hoe zit dat met de lieveheersbeestjes die nu in grote groepen te zien zijn? Van der Ent zegt hier het volgende op: "Dat zijn de Aziatische veelkleurige lieveheersbeestjes. Deze werden zo'n dertig jaar geleden geïntroduceerd tegen bladluizen, in de veronderstelling dat ze niet winterhard zouden zijn. Dat zijn ze wel. Op mooie dagen komen ze in grote groepen samen en gaan ze op zoek naar overwinteringsplekken. Ik heb ze weleens gezien in de beeldentuin van het Kröller-Müller museum. Een beeld dat normaal wit was, was helemaal bedekt met lieveheersbeestjes." Oké, lieveheersbeestjes zijn leuk, maar als het er zo veel zijn krijgen we er toch een beetje de kriebels van.

Bron: RTL Nieuws

Beeld: iStock

Ellen Smits
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden