null Beeld

Genezing van zenuwziekte MS stap dichterbij, dankzij déze ontdekking

Op dit moment bestaat er geen medicijn voor de ongeneeslijke zenuwziekte MS. Toch is er hoop voor MS-patiënten. Wetenschappers van het Radboudumc hebben genafwijkingen gevonden, die een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van MS.

Deze ontdekking zou ervoor kunnen zorgen dat de ziekte eindelijk te genezen is.

Wat is MS?

Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij de beschermlaag rond de hersenzenuwen wordt beschadigd. Daardoor kunnen de zenuwen niet meer met elkaar communiceren. Deze communicatie is echter nodig om functies in het lichaam aan te sturen. Hierdoor krijgen mensen met MS moeite met bijvoorbeeld lopen, zien of voelen. Het belangrijkste onderdeel van de beschermlaag rond de zenuwen is eiwit. Dit wordt geproduceerd door het MBP-gen. Bij MS worden er antistoffen tegen dat eiwit aangemaakt, waardoor de zenuw niet wordt beschermd, maar juist afgebroken.

Lees ook: gewichtstoename tussen déze twee leeftijden is extra gevaarlijk voor je gezondheid

Hoopvolle ontdekking

Wetenschappers van het Radboudumc hebben nu onderzoek gedaan bij families waarin de zenuwziekte MS vaker voorkomt. Voor dit onderzoek werd het DNA van zieke familieleden naast het DNA van gezonde familieleden gelegd. De onderzoekers ontdekten een afwijking in het belangrijke MBP-gen, waardoor er waarschijnlijk iets misgaat met het eiwit dat door dit gen wordt geproduceerd. Volgens onderzoeker Geert Poelmans kan de MBP-genfout aan de basis van MS liggen. Hij noemt de bevinding dan ook een ‘doorbraak’ in het onderzoek naar MS. Daarnaast zijn er ook andere genen gevonden die eiwitten aanmaken, waarin fouten zitten.

Huidige medicijnen zenuwziekte MS

Hoewel de huidige medicijnen tegen MS de immuunreactie van het lichaam onderdrukken, genezen ze de ziekte niet. “Hoewel ze wel werken, wordt de oorzaak van MS niet aangepakt. Ook werken ze niet meer als de beschermlaag rond de zenuw weg is,” aldus Poelmans. Daarnaast zijn de bijwerkingen van de medicijnen erg heftig. Het maakt patiënten erg moe en kan zelfs voor hartritmestoornissen zorgen. “En op een gegeven moment werkt de medicatie veel minder goed”, zo vertelt de onderzoeker.

Vervolgonderzoek

Volgens Poelmans is er vervolgonderzoek nodig om een nieuwe manier te ontwikkelen, om de beschadigde beschermlaag te herstellen. Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Nationaal MS Fonds. “Een nieuw medicijn zal nog wel een aantal jaren op zich laten wachten, maar we zijn weer een stap verder in de genezing van deze ziekte, die levens van jonge mensen op zijn kop zet.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden