null Beeld

Genezing of sterfte? Hierdoor daalt het aantal coronapatiënten op de ic het meest

Het coronavirus lijkt voorzichtig aan steeds meer in te dammen. De dagelijkse cijfers van het RIVM over het aantal coronapatiënten zwakt nog steeds af en ook het aantal opnamen op de intensive care daalt. Maar hierbij rijst wel de vraag: komt deze afname op de ic-afdeling vaker door genezing of door sterfte van coronapatiënten?

Zó zit het met de uitstroom van het aantal patiënten op de intensive care.

Afname coronapatiënten op de ic-afdeling

Het grootste gedeelte van Nederland houdt zich goed aan de coronamaatregelen in ons land. Bijvoorbeeld door zo veel mogelijk thuis te werken, 1,5 meter afstand te bewaren en sociaal contact te vermijden. Dit moet er voor zorgen dat de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk wordt beperkt, zodat ook de ziekenhuizen en het zorgpersoneel de druk aan kunnen.

Vooral de intensive care werd getroffen door de schaarste aan ic-bedden en de snelle toename van het aantal coronapatiënten. In rap tempo moest het aantal bedden worden opgeschroefd. Hierdoor konden er tijdens de piek op 7 april maar liefst 1424 coronapatiënten op de ic-afdeling worden geholpen. Gelukkig lijkt deze piek inmiddels achter ons te liggen en staat de teller nu nog op 963 coronapatiënten op de intensive care.

Meer genezing?

Er zijn twee oorzaken voor de afname van het aantal coronapatiënten op de ic-afdeling. Enerzijds vindt een uitstroom plaats doordat patiënten weer genezen. Maar een ander deel verliest de strijd tegen het virus, en overlijdt op de intensive care aan de gevolgen van corona.

Op dit moment is zo’n 25 procent van de coronapatiënten op de ic-afdeling overleden. Ondanks dat elk sterftegeval er een te veel is, betekent dat wel dat er meer patiënten het virus overleven. Tot nu toe heeft 42 procent van de coronapatiënten op de ic de afdeling levend verlaten. Volgens RTL Nieuws zal het percentage sterftegevallen door het coronavirus de komende tijd nog meer zakken. Dat komt omdat coronapatiënten die langere tijd op de ic-afdeling liggen vaker genezen.

Totaal aantal sterftegevallen

De leeftijd op de ic-afdeling ligt gemiddeld vrij hoog en ook hebben deze coronapatiënten vaak al last van onderliggende klachten of overgewicht. Hierdoor ligt het sterftepercentage op de intensive care ook een stuk hoger dan bij mensen die corona krijgen en niet op de intensive care belanden. Toch zijn er ook sterftegevallen die niet met het tot nu totaal aantal van 4.289 overleden worden meegerekend.

Volgens de eerste cijfers van een nieuw meldsysteem van huisartsen, zijn er vermoedelijk nog 764 mensen overleden ten gevolge van het virus. Maar bij deze personen is een besmetting nooit officieel getest. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt geschat dat wereldwijd het totaal aantal coronapatiënten dat overlijdt rond de drie tot vier procent ligt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden