null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gemeenten kijken via nepaccounts stiekem mee met burgers op social media

Uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat meerdere Nederlandse gemeenten stiekem mee te kijken met burgers op social media. Zo worden gemeenteambtenaren onder andere via nepaccounts lid van besloten Facebookgroepen om burgers te bespieden. 

Van mogelijke rellen onderscheppen tot het opsporen van bijstandsfraude: zó houden sommige gemeenten burgers in de gaten.

Gemeenten kijken met nepaccounts mee op sociale media van burgers

Uit het onderzoek naar Nederlandse gemeenten waarbij 156 van de 352 gemeenten een vragenlijst invulden, bleken dat deze op grote schaal meekijken met burgers op social media. Dat doet één op zes gemeenten via nepaccounts op Facebook en Twitter. Ook worden ambtenaren onder een valse naam lid van besloten Facebookgroepen. Hiermee proberen gemeenten berichten over demonstraties en rellen te onderscheppen en bijvoorbeeld ook bijstandsfraude opsporen. Dat laatste zouden ze volgens het onderzoek onder andere doen door uit te zoeken of mensen in de bijstand bijverdiensten op platformen als Marktplaats binnenkrijgen. Ook worden via social media vluchtverhalen van asielzoekers gecontroleerd.

Het gebruik van nepaccounts door gemeenten is niet toegestaan. Alleen de politie en inlichtingendienst mag deze techniek onder strikte voorwaarden gebruiken.

Opgeslagen gegevens

Uit het onderzoek bleek ook dat een aantal van deze gemeenten die met burgers meekijken op social media de verzamelde gegevens in dossiers opslaan. Bij ten minste 23 gemeenten gebeurt dat zelfs automatisch. De Volkskrant stelt dat dit de kans op privacy-schending verhoogt.

Lees ook: Ben jij gehecht aan je privacy? Kijk dan uit met deze apps

Onduidelijkheid over de regels

Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de gemeenteambtenaren niet goed weet welke regels en procedures er zijn op het gebied van online monitoring van burgers. Bart Custers, hoogleraar Law and Data Science van de Universiteit Leiden laat aan de Volkskrant weten dat het online meekijken met burgers via nepnamen, binnendringen in besloten Facebookgroepen en het opslaan van de verzamelde gegevens een ernstige inbreuk is op de rechten van burgers, en dat dit verboden is.

Bron | de Volkskrant, NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Hoewel de zomer helaas nog ver te zoeken is, kun je wél alvast in de stemming komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden