null Beeld

Geluk komt met de jaren: op déze leeftijd ben je het blijst met jezelf

Grijze haren, rimpels en gezondheidskwaaltjes: het zijn van die dingen die horen bij het ouder worden, maar waar we niet per se blij mee zijn. Toch is er wel één belangrijk ding dat met de jaren beter wordt, namelijk ons zelfbeeld.

We zitten het lekkerst in ons vel nadat we de zestig zijn gepasseerd, zo blijkt uit een studie die onlangs in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Psychological Bulletin verscheen.

Liefde en werk

De reden dat ons zelfbeeld verbetert naarmate we ouder worden? Volgens professor Ulrich Orth heeft het allemaal te maken met stabiliteit. “Deze leeftijd gaat vaak gepaard met stabiele omstandigheden op het gebied van liefde en werk. In deze periode steken mensen meer energie in hun sociale leven, wat een positief effect kan hebben op hun zelfbeeld. Mensen hebben een bepaald punt bereikt in hun carrière, ze hebben een goede band met hun partner en zorgen ervoor dat hun kinderen zich ontwikkelen tot verantwoordelijke, zelfstandige volwassenen.”

Absolute piek

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie na een analyse van 191 studies waaraan in totaal zo’n 165.000 mensen meededen. Het zelfbeeld van mensen werd beter tussen hun vierde en elfde jaar en gaat daarna weer iets omlaag. Wanneer ze net volwassen zijn geworden gaat het weer omhoog tot rond hun dertigste, waarna het een absolute piek bereikt als ze zestig zijn. Helaas neemt tien jaar later het zelfbeeld ook weer af. “Een hogere leeftijd gaat vaak gepaard met verliezen in het sociale leven. Kinderen gaan de deur uit, in sommige gevallen is er sprake van het wegvallen van een partner. Het zijn stuk voor stuk situaties die ervoor kunnen zorgen dat we minder goed in ons vel zitten.”

Bron | Time magazine

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden