null Beeld

Gelogen op je cv? Deze vrouw kreeg er tien jaar gevangenisstraf voor

Heb je weleens je cv een beetje opgeleukt in de hoop meer kans te maken op een bepaalde baan? Je bent de enige niet. Schuilt geen kwaad in, zou je denken. Het is immers een leugentje om bestwil. Toch kunnen de gevolgen heftiger zijn dan je denkt.

Een vrouw (53) uit Griekenland weet daar alles van: zij moet tien jaar de gevangenis in omdat ze had gelogen over haar werkervaring.

Schoonmaakster

De vrouw werkte al vijftien jaar als schoonmaakster bij de overheid, toen ineens naar buiten kwam dat ze onjuiste informatie op haar cv had gezet. De vrouw had maar vijf jaar basisonderwijs gevolgd en niet zes jaar, zoals zij had beweerd. In Griekenland moet je namelijk minimaal zes jaar basisonderwijs hebben gevolgd als je als schoonmaakster aan de slag wilt.

Hoger beroep

Hoewel de vrouw er ‘slechts’ een jaartje bij heeft gesmokkeld, moet ze daar fors voor boeten. Een rechter bepaalde vorige maand dat ze tien jaar de cel in moet voor haar leugen. Een nogal fikse straf en daarom gaat een mensenrechtenorganisatie in hoger beroep tegen de eis. Een procureur-generaal gaat dan ook volgende week aan de slag om opnieuw te bekijken of de straf wel juist is.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmopolitan

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden