null Beeld

Geldzorgen? Met dit stappenplan zit je er warmpjes bij deze winter

De verwarming gaat een standje hoger en het dubbele dekbed wordt van zolder gehaald. We bereiden ons voor op de koudere maanden. Maar zit je er op alle vlakken in je leven warmpjes bij of draait er bij jou spontaan een knoop in je maag zodra het woord financiën valt? Dit stappenplan helpt je om er niet alleen deze winter warmpjes bij te zitten.

Margriet samen met Aegon

1. Weet wat je uitgeeft

Stap 1 begint bij het ‘weten’. Maak je uitgavenpatroon inzichtelijk. Schrijf alles wat je uitgeeft (echt alles) op in een notitieboekje. Zo krijg je zicht op wat je dagelijks uitgeeft en waar je eventueel bezuinigingen kunt doorvoeren. Tip: maak het een leuk to-do-dingetje door jezelf een mooi notitieboekje cadeau te doen.

2. Haal de bezem door je vaste lasten

Bij stap 2 duik je iets verder de papieren in. De terugkerende kosten hebben af en toe ook een grote schoonmaak nodig. Neem minstens één keer per jaar de tijd om alle vaste lasten door te lopen. Is je telefoonabonnement nog op maat? Bij welke verzekeringen heb je echt baat? En hoe zit het met je pensioenopbouw? Misschien kom je wel abonnementen tegen waarvan je niet eens wist dat je daar nog voor betaalde.

Heb je je financiën op orde? Doe de check via de ‘Goed met geld’ test.

3. Maak een (spaar)potje

Ben je bang dat je wasmachine het begeeft en je geen nieuwe kunt betalen?Begin een spaarpotje voor incidentele uitgaven. Zet elke maand een vast bedrag (een goede richtlijn is tien procent van je salaris) opzij voor onverwachte uitgaven. Als de wasmachine het dan toch begeeft, voel je het een stuk minder in je portemonnee.

4. Speel de ondernemer

Ook als je geen zelfstandig ondernemer bent, is het verstandig om bonnen en facturen te bewaren, te ordenen én (het allerbelangrijkste) ze op tijd te betalen. Maak per kwartaal mappen aan en spreek met jezelf af dat je aan het einde van elk kwartaal alles overzichtelijk rangschikt. Zo houd je beter in de gaten wat er precies binnenkomt, maar ook wat er uitgaat.

5. Doe de geldtest

Begint er overzicht te ontstaan, maar vraag je je af of je op de goede weg bent? Doe de ‘Goed met geld’ test en weet waar er moet worden bijgeschaafd.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden