null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geen wattenstaafje in je neus meer: GGD neemt blaastest officieel in gebruik

De één vindt het een makkie, de ander vindt het behoorlijk afzien: een coronatest. Ben jij ook geen fan van dat wattenstaafje diep in je neus? Dan hebben we goed nieuws. De GGD vervangt binnenkort op veel plaatsen de coronatest met het wattenstaafje voor een blaastest. En dat is niet alleen een stuk aangenamer, je hebt ook veel sneller de testuitslag binnen. 

Dit wil je weten over de blaastest.

Blaastest vervangt wattenstaafje bij coronatest

In Amsterdam is de blaastest al officieel in gebruik genomen in plaats van de PCR-test met het wattenstaafje, maar ook op andere GGD-testlocaties door het hele land wordt binnenkort deze ademtest ingezet. Uit onderzoek is gebleken dat ook de blaastest betrouwbaar genoeg is. Eigenlijk zou deze test al in november worden ingezet, maar toen was er volgens experts van het Outbreak Management Team (OMT) nog meer onderzoek nodig. Inmiddels is gebleken dat bij zeven op de tien personen de SpiroNose blaastest met zekerheid een besmetting van het coronavirus kan aantonen. Als een testuitslag met deze blaastest onnauwkeurig blijkt, dan moet je alsnog een PCR-test met het wattenstaafje of een LAMP-test ondergaan.

In Amsterdam worden al vijftig SpiroNose apparaten ingezet en voor in de rest van het land zijn er nog 1.800 besteld. Vanaf wanneer en op welke locaties deze blaastest zal worden gebruikt is nog niet bekend.

Lees ook: Bang voor een coronatest? Deze 4 tips kunnen je helpen

Geur van het virus

De SpiroNose blaastest detecteert kleine deeltjes in de lucht die mensen uitademen. Eerder werd het apparaat ook al ingezet om COPD en astma te herkennen. Met een longaandoening en bij het coronavirus wijkt de lucht die je uitademt af. Zo beïnvloedt de reactie van je lichaam op het coronavirus de geur van je adem. En dat kan de blaastest weer oppikken. Let wel op: heb je binnenkort een afspraak voor een blaastest? Dan mag je in de voorafgaande acht uur geen alcohol drinken.

Meer testcapaciteit

Doordat de blaastest het wattenstaafje binnenkort bij meerdere GGD’s vervangt, kan ook de testcapaciteit omhoog. Dat komt omdat de blaastest slechts enkele seconden duurt. Hierdoor zal naar verwachting ook de druk op de teststraten sterk dalen. Daarnaast wordt verwacht dat de testbereidheid van mensen zal verhogen, omdat de blaastest ‘vriendelijker’ is dan het wattenstaafje in de neus en keel. Ook heb je bij de blaastest al binnen enkele minuten de uitslag, terwijl dit bij de normale PCR-test tot wel 48 uur kan duren. Heb je bij de blaastest een negatieve uitslag? Dan kun je meteen weer uit quarantaine.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Parool

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden