null Beeld

Geen Songfestival door coronavirus? Publieke omroep komt met digitale variant op de radio

Het Eurovisie Songfestival, dat op 16 mei zou plaatsvinden, is helaas vanwege het coronavirus afgelast. Dit tot groot verdriet van de fanatieke fans. Maar daar hebben de publieke omroep en radiozender 3FM iets op bedacht: een digitaal songfestival.

Ons vertrouwde Songfestival wordt in een wel heel alternatief jasje gestoken.

Digitaal songfestival

Door de grote teleurstelling dat het Songfestival door het coronavirus dit jaar niet door kan gaan, ging de publieke omroep razendsnel op zoek naar een vervanger. Samen met radiozender 3FM bedachten ze een digitaal songfestival. Deze vervanger voor ons favoriete muziekfeest is eigenlijk een soort computerexperiment. Dit wordt namelijk een artificial intelligence songfestival, waarbij verschillende landen een computer een liedje laten schrijven. Daarmee willen ze testen of hier net zo’n songfestivalhit uit kan komen zoals Arcade van Duncan Laurence, waarmee Nederland voor het eerst sinds 44 jaar het festival weer een keer won.

Dertien landen

Aan dit digitale songfestival doen dertien landen uit heel Europa en Australië mee. Elk land zet een computer in om zo dé perfecte hit te maken. Het Nederlandse digitale team bestaat naast een computer uit Willie Wartaal en Janne Spijkervet. Vanaf 10 april kun je stemmen op je favoriete lied en op dinsdag 12 mei wordt het winnende land digitaal bekendgemaakt.

Alternatief op televisie

Op dit moment is er op 16 mei op de Nederlandse televisie nog een groot gat. Over de invulling van deze zendtijd is de NPO nog in beraad. Overigens heeft de BCC al wel laten weten deze avond te vullen met een grote tv-show geheel in het teken van het Songfestival. Dat krijgt de naam Eurovision: Come Together. Hierin wordt aandacht besteed aan de rijke geschiedenis van het Songfestival en de liedjes die dit jaar mee zouden doen. Niemand minder dan Graham Norton presenteert de tv-show. Norton voorziet normaliter het Songfestival op de Britse televisie van hilarisch commentaar.

Het echte Songfestival

Vooralsnog is het echte Songfestival een jaartje vooruitgeschoven. Hotels in Rotterdam en omgeving hebben alvast de reserveringen voor mei 2021 dichtgezet, in de goede hoop dat het feest gewoon weer op dezelfde plek en rondom dezelfde datum zal plaatsvinden. De verplaatsing van het Songfestival betekent helaas ook dat alle landen opnieuw een nummer moeten inzenden. Dat komt omdat de liedjes maar ‘beperkt houdbaar’ zouden zijn. Spijtig nieuws voor Jeangu Macrooy, die voor Nederland het prachtige nummer Grow maakte. Wellicht dat het digitale songfestival zo’n succes blijkt dat de landen volgend jaar wat extra hulp van computers gaan gebruiken. De organisatie geeft aan druk bezig te zijn met een manier om de 41 ingezonden nummers voor dit jaar op een speciale manier te eren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Shownieuws

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden