null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Geen goede zaak: gezonde voeding duurder terwijl prijzen van snoep en ijs dalen

Gezonder eten staat bij velen hoog op de agenda, vooral aan het begin van het jaar (lees: goede voornemens). Maar heel gemakkelijk wordt het ons helaas niet gemaakt, want gezonde voeding wordt steeds duurder. Daarentegen worden voedingsmiddelen als snoep, ijs en suiker goedkoper. Zou andersom moeten zijn, toch?

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat voedingsmiddelen die volgens het Voedingscentrum gezond zijn, de afgelopen tien jaar 22 procent duurder zijn geworden. Ongezonde producten zijn ‘slechts’ dertien procent in prijs gestegen in dezelfde periode. Nog verrassender: voeding als ijs, suiker en snoep zijn zelfs goedkoper geworden. Daarbovenop komt dat gezond eten in het afgelopen jaar twee keer zo hard in prijs is gestegen als ongezond eten, zo meldt het CBS.

Drinken

Niet alleen eten maar ook gezonde dranken, waaronder water, thee en koffie, zijn de afgelopen jaren in prijs gestegen. Zo bleek uit de peilingen van het CBS dat deze dranken in 2017 maar liefst dertig procent duurder waren dan tien jaar eerder; overige, ongezondere dranken stegen met 21 procent in prijs. Relatief gezien stegen bier en frisdrank wél flink in prijs.

Piek in 2017

In 2017 steeg de prijs voor voeding gemiddeld met 2,7 procent; een relatief sterke ontwikkeling. Over de afgelopen tien jaar gezien staat 2017 met de prijsstijging zelfs op de tweede plek, in 2008 lag dit percentage nog hoger.

Deze ontwikkeling neemt niet weg dat gezond eten hartstikke belangrijk is. En het hoeft niet heel duur te zijn; door de goede keuzes te maken ben je soms zelfs goedkoper uit. Neem je deze tips in acht, dan wordt het doen van gezonde boodschappen een stuk betaalbaarder.

Bron | cbs.nl, rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Zo maak je makkelijk het ovenrooster schoon.

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden