null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Gedeeltelijke lockdown houdt naar verwachting ‘tot diep in december’ aan

De huidige gedeeltelijke lockdown houdt vermoedelijk nog tot in december aan. Dit lieten premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond weten tijdens het persmoment over het coronavirus.

En mogelijk zelfs tot diep in december of zelfs het nieuwe jaar.

Sinterklaas in gedeeltelijke lockdown

Met feestdagen als Sint Maarten en Sinterklaas voor de deur, gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdagavond iets meer duidelijkheid over het vooruitzicht van de coronapandemie. "Ga er voorlopig maar van uit dat je dat niet groot kunt vieren, maar alleen in eigen kring met drie gasten", zei de premier.

Coronamaatregelen tot en met kerst én oud en nieuw?

Sterker nog: het pakket aan coronamaatregelen houdt mogelijk tot en met kerst en misschien zelfs tot en met de jaarwisseling aan, zo liet De Jonge weten. "Als je het vergelijkt met het voorjaar, dan moet het ons lukken de R onder de 1 te houden", vertelde hij over het reproductiegetal van het coronavirus (het aantal personen dat één coronapatiënt gemiddeld besmet). Maar, zegt hij: "Het kan zijn dat het echt tot heel diep in december duurt en misschien zelfs over de jaarwisseling heengaat, voordat we in dat risiconiveau 1 terecht zijn gekomen." Met andere woorden: "Daar zijn we nog wel even zoet mee."

Te vroeg voor soepelere of strengere regels

Omdat we pas twee weken in gedeeltelijke lockdown zitten, zijn er nu nog geen duidelijke resultaten, legde Rutte uit. De coronamaatregelen versoepelen of verscherpen heeft volgens experts nu dan ook nog geen zin. "Het is te vroeg om nu conclusies te trekken en dus te vroeg om nu al op de rem te trappen." Volgende week dinsdag geven de premier en minister weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo uit de hand lopen dat er eerder extra maatregelen nodig zijn.

Volledige lockdown

En hoe waarschijnlijk is dat? Nou, alle mogelijke scenario's liggen nog op tafel, maakte Rutte duidelijk. "Een volledige lockdown is dan het schrikbeeld. Want dat betekent dat iedereen thuis moet blijven. Daarom zeg ik opnieuw: houd je aan de regels, zoek niet de randen op. Zo kunnen we voorkomen dat het land verder op slot moet."

Wat de exacte regels nu ook alweer zijn? Lees ze hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | ANP

Faye HeijnisHollandse Hoogte / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden