null Beeld

Gebruik jij Whatsapp emoji’s op de juiste manier?

Ze zijn niet meer weg te denken uit onze online communicatie: emoji's. Hiermee kun je op een leuke manier snel duidelijk maken wat je bedoelt. Er komen steeds weer nieuwe bij, en ook die gebruiken we graag.

Maar gebruiken we ze eigenlijk wel goed? Niet alle emoji's betekenen wat je denkt dat ze betekenen. Emoji's zijn ooit bedacht in Japan, en daarom hebben ze soms een onverwachte betekenis. We hebben een paar verrassende voor je op een rijtje gezet.

null Beeld

De lachende drol was voor ons ook een mysterie. Deze emoji gebruik je waarschijnlijk als grapje, maar wist je dat het eigenlijk een Japans gelukssymbool is? Het Japanse woord voor poep (unko) heeft namelijk dezelfde klank als het Japanse woord voor geluk (oen).

null Beeld

Deze emoji wordt vaak gezien als een juichend of dansend meisje. Maar eigenlijk staat dit voor het oké-gebaar. Het meisje maakt letterlijk een O met haar lichaam.

null Beeld

Dit is de tegenhanger van de OK- emoji. Dit meisje doet dus ook geen dans, ze maakt het 'niet oké' gebaar

null Beeld

Dit is misschien wel de emoji die het meest 'verkeerd' wordt gebruikt. Deze emoji lijkt het 'ik ben het zat'-gevoel uit te beelden, alsof alles op een dag tegenzit. Ook wordt het als een huilend, snotterend figuurtje gezien. De ware betekenis: dit is een vermoeide emoji. In Japan wordt een snottebel uit de neus gebruikt om aan te geven dat iemand moe is.

null Beeld

De meeste mensen zien hier waarschijnlijk een dampende kom erwtensoep. Alleen de stukjes rookworst ontbreken. En dat is maar goed ook, want dit is eigenlijk een kop thee. Groene thee, gokken wij. Maar omdat we thee hier meestal niet uit een kommetje drinken en in Japan wel, ontstaat er al snel verwarring.

null Beeld

Handen tegen elkaar met een schijnend licht erachter. Dit lijkt verdacht veel op een biddende emoji. Nee hoor, dit symbool moet een high five uitbeelden.

null Beeld

Wat deze emoji precies moet betekenen, is uit het plaatje nogal lastig af te leiden. Maar nee, dit is geen tapdansende tweeling, het is de Japanse versie van de Playboy bunny. Die wordt meestal uitgebeeld als een aantrekkelijke vrouw met konijnenoren (en in dit geval dus twee). In Japan zijn de poppetjes meestal een mix van mens en dier.

null Beeld

Hoewel je dit gekke ding waarschijnlijk nooit gebruikt, is het leuk te weten wat het is. Dit is een yam, en die wordt in veel landen gegeten. Yam is een eetbare wortelknol, vandaar dat-ie tussen alle voedsel-emoji's staat.

null Beeld

Nee, deze emoji is niet aan iets vervelends ontsnapt en voelt zich daarom opgelucht. Je gebruikt dit symbool bijvoorbeeld als je net hebt gesport of hebt gerend om de trein te halen, en flink hebt lopen zweten.

Gelukkig hoeven we bij het gebruik van emoji’s de oorspronkelijke betekenis niet per se aan te houden. Als je contacten maar begrijpen wat je bedoelt. Vind je het leuk om ook van andere emoji's de betekenis te weten? Kijk dan op emojipedia.org.

Dit wil je misschien ook lezen.

Drie superhandige functies bij het whatsappen die je vast nog niet kende

Zo verwijder je Whatsapp-berichtjes voordat iemand ze gelezen heeft

Ze zijn er: de nieuwe emoji's voor Whatsapp!

Bekijk ook:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden