null Beeld

Gebruik e-sigaret blijkt toch schadelijker dan gedacht

De e-sigaret wordt vaak gebruikt om te stoppen met roken. Helaas blijkt de e-sigaret toch schadelijker te zijn dan eerder werd gedacht. Dat meldt het Trimbos-instituut, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, onderzoek doet naar de elektronische variant

Voor het onderzoek analyseerde het Trimbos-instituut verschillende wetenschappelijke studies.

Schadelijke stoffen

“Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak. In de damp komen alleen wel schadelijke stoffen vrij, zoals: nicotine, propyleenglycol en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen, wat nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid”, schrijft het kennisinstituut. Toch denkt Trimbos dat we ook nu nog niet weten hoe schadelijk de e-sigaret écht is. Dat komt vooral omdat longziekten, hart- en vaatziekten en kanker, zich pas na tientallen jaren ontwikkelen. Het Trimbos-instituut adviseert het ministerie om uit voorzorg het gebruik van de elektrische sigaret te ontmoedigen.

‘Opstapproduct’

Dat het ontmoedigd moet worden, komt ook, omdat de e-sigaret volgens Trimbos vaak een ‘opstapproduct’ is voor gewone sigaretten. “Jongeren vinden vooral de vele smaakjes - zoals bijvoorbeeld mojito en kaneel - aantrekkelijk. Daarnaast is het product makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop”, schrijft het kennisinstituut. Van de scholieren tussen twaalf en zestien jaar in 2017 geeft 27,5 procent aan ooit een e-sigaret gebruikt te hebben. Van de mbo- en hbo-studenten tussen de zestien en achttien jaar heeft zelfs 44 procent een e-sigaret gerookt.

In 2018 gebruikte iets meer dan drie procent van de volwassenen wel eens een e-sigaret. Vaak deden ze dat als hulpmiddel bij het stoppen met roken van gewone sigaretten, hoewel bijna driekwart aangaf daarnaast ook (nog) tabakssigaretten te roken.

Lees ook: Pas op met de e-sigaret: ook in Nederland rare gezondheidsklachten gemeld

Maatregelen

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis schrijft aan de Tweede Kamer dat hij al maatregelen heeft getroffen om gebruik van de e-sigaret tegen te gaan. Hij bekijkt, nu hij weet dat de e-sigaret schadelijker is dan werd gedacht, wat nodig is om het gebruik te ontmoedigen. “De nieuwste inzichten van Trimbos - over onder andere schadelijkheid, aantrekkelijkheid voor jongeren en het voorzorgsprincipe - roepen de vraag op of aanvullende (wettelijke) maatregelen overwogen dienen te worden”, schrijft de staatssecretaris.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Trimbos

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden