null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Gebrek aan concentratie op het werk? Ga eens naast een andere collega zitten

Of het nu het begin van een nieuwe week is, de middagdip of een slechte nacht, soms is de concentratie op je werk ver te zoeken. En het is niet altijd even gemakkelijk om te achterhalen waardoor dat wordt veroorzaakt.

Volgens onderzoekers van Harvard University zou je het struikelblok niet bij jezelf moeten zoeken, maar bij een ander. Uit hun onderzoek blijkt dat de collega die naast je zit, bepaalt hoe productief en geconcentreerd je bent.

Drie groepen

Werk je op een kantoor met flexplekken, dan kan het in principe per dag verschillen waar je zit en vooral naast wie je zit. Vaak beland je dan achter een bureau dat toevallig nog vrij is. Maar volgens de onderzoekers werkt het stukken beter als je je werkplek zelf zorgvuldig zou uitkiezen.

Voor hun onderzoek deelden de wetenschappers een groep werknemers in drieën. De eerste groep bestond uit mensen die uitblinken in productiviteit en continu geconcentreerd zijn, groep twee uit effectieve werkers en de laatste groep uit mensen die kwalitatief goed werk leveren. Hierna kon de conclusie worden getrokken dat je beter niet naast iemand kunt gaan zitten die uit dezelfde groep komt als jij, want dat zou zorgen voor afleiding en minder productiviteit.

Vriendjespolitiek

Het is niet heel gek als je automatisch naast een collega gaat zitten met wie je goed kunt opschieten, of iemand met wie je altijd zo fijn samenwerkt. Hoewel je misschien denkt dat dit een verstandige keuze is, is dat het volgens de knappe koppen van Harvard niet. Tenminste niet als je lekker wilt doorwerken. Zij pleiten er juist voor om naast die minder leuke collega te gaan zitten, omdat hierdoor je productiviteit en concentratie met sprongen vooruit zouden gaan. Op z'n minst het proberen waard!

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Ook leuk en interessant om te lezen

Bekijk ook

Voor make-up zijn er een heleboel verschillende kwasten, maar welke kwast gebruik je nou precies waarvoor? Beauty-expert Carmen Zomers legt het je in deze video haarfijn uit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden