null Beeld

Gaat dry januari jou een stapje té ver? Dan is damp january wat voor jou!

Is het jou niet gelukt om dry january vol te houden? Laat dan vooral niet de moed zakken en waag je eens aan de nieuwste trend, namelijk ‘damp january’. Dit goede voornemen is een stuk minder drastisch dan dry january, maar zou daardoor wel véél beter vol te houden zijn.

Wij vertellen je er hier

alles over.

Waarom damp january inplaats van dry january?

Dry january (een maand zonder alcohol) is natuurlijk een heel goed voornemen. Toch laten statistieken zien dat de meeste mensen tegen 20 januari hun goede voornemen om niet te drinken alweer hebben opgegeven. Heel gek is dit eigenlijk niet, want het is best wel drastisch om van bijvoorbeeld meerdere drankjes per week ineens naar helemaal niets te gaan. Als je goede voornemen is om minder te drinken, dan kun je beter voor een meer realistisch doel gaan, dat op de langere termijn ook vol te houden is. Damp january houdt eigenlijk in dat je probeert om alcohol zoveel mogelijk te vermijden, maar dat je het niet jezelf volledig ontzegt.

Lees ook: déze alcoholvrije cocktails moet je zeker eens proberen

Regels van damp january

Zo spreken veel mensen die aan damp january doen, de volgende regels met zichzelf af:

  • Ik mag van maandag tot en met donderdag niks drinken, maar van vrijdag tot zondag wel
  • Ik drink niet meer dan twee/ drie drankjes per week
  • Ik drink niet meer alleen, maar alleen in het gezelschap van anderen
  • Als ik tóch besluit om alcohol te drinken, dan hou ik het bij één glaasje per avond
  • Ik drink geen mixdrankjes dus alleen maar bijvoorbeeld wijn of champagne

Minder streng voor jezelf zijn

Door je aan deze regels te houden leer je om af en toe nee te zeggen, zonder dat je het gevoel krijgt dat je helemaal niks meer mag. Bij sommige mensen werkt hun brein namelijk zo dat als ze zich iets volledig ontzeggen, ze er juist alleen maar meer zin in krijgen. Wees daarom iets minder streng voor jezelf, met als gevolg dat het je waarschijnlijk wél gaat lukken om te minderen met drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro.co.uk, Grazia

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden