null Beeld

Gaat Black Friday 2020 door? ‘Zet de volksgezondheid niet in de uitverkoop’

We kijken er ieder jaar reikhalzend naar uit: dé dag om voor een prikkie je wintergarderobe en kerstinkopen te scoren. Maar Black Friday 2020 zal er heel anders uit zien dan normaal, of als het aan de FNV ligt, helemaal niet doorgaan.

De Federatie Nederlandse Vakbeweging Handel vindt het

onverantwoord om het start van het kerstseizoen op deze manier in te luiden.

Black Friday 2020

De traditie van Black Friday is uit de Verenigde Staten over komen waaien, maar inmiddels ook in Nederland al jaren een begrip. Op de laatste vrijdag van november gooien winkels de prijzen omlaag, om mensen aan te sporen met hun kerstinkopen te beginnen. Veel mensen wachten dan ook tot deze dag om grote aankopen te doen: een nieuwe televisie, een wintergarderobe… dit leidt tot enorme drukte in de winkelstraten en winkels zelf.

Coronamaatregelen hanteren

Normaal is dat geen probleem, maar dit jaar ligt dat iets anders. Wanneer er zoveel klanten bij elkaar komen, wordt het onmogelijk om de coronamaatregelen te hanteren. De bestuurders van FNV Handel, die namens winkelmedewerkers en distributiecentra spreken, roepen dan ook op om dit jaar Black Friday niet door te laten gaan. "Door dit te stoppen, voorkomen we dat hierdoor het aantal coronabesmettingen in Nederland weer oploopt,” zeggen ze erover.

Gevaarlijk voor medewerkers

Het is namelijk niet alleen voor klanten gevaarlijk om op deze manier bij elkaar te komen, maar ook voor winkelmedewerkers. Die hebben geen keuze en moeten op deze dagen vaak verplicht werken, wat natuurlijk niet verantwoord is, wanneer hun gezondheid op het spel staan. "In heel veel winkels en distributiecentra is, zeker ten tijde van zulke drukte, het volgen van de coronamaatregelen onmogelijk. Dit gaat absoluut zeer ongewenste situaties opleveren", aldus FNV.

Black Friday 2020 alleen online?

De consument is het er echter niet mee eens en verwacht dit jaar juist hogere kortingen op Black Friday als gevolg van corona. Dit blijkt uit onderzoek van de consumentenwebsite Kieskeurig.nl. Klanten vermoeden dat winkeliers de slechte verkoop dit jaar goed willen maken door op Black Friday extra veel te verkopen. Een oplossing zou zijn om Black Friday enkel online door te laten gaan. Wendy Kuiper, Consumer Strategy Manager bij Kieskeurig.nl, legt uit waarom we daarom al eerder kortingen kunnen verwachten: “om drukte te verspreiden en om leveringsproblemen te voorkomen, verwachten we dat dit jaar webshops al veel eerder met Black Friday-aanbiedingen komen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nu.nl, Metro Nieuws

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden