null Beeld

Gaan we toch nog een ‘normale’ zomer krijgen? Dít zeggen experts

Als het goed is, hebben de meeste kwetsbaren in april of mei het coronavaccin gehad. En het lijkt er sterk op dat de terrassen eind april weer open kunnen. Krijgen we misschien dan toch nog een normale zomer?

Experts geven hun voorspelling.

Meer vrijheid in de zomer

Viroloog Marc van Ranst denkt dat de vaccinaties er in ieder geval voor gaan zorgen dat er in de zomer minder besmettingen zijn en dat er daardoor dus ook veel meer vrijheid is. “Maar om nu te zeggen dat alle maatregelen onmiddellijk weg gaan: nee, dat gaat niet lukken. Dat zie je in andere landen ook niet gebeuren”, zo vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. Dirk Devroey, professor huisartsgeneeskunde, denkt hier hetzelfde over. “We moeten blij zijn als deze zomer zo vrij zal zijn als die van 2020. En ik verwacht dat ook wel. Buiten gaan we heel veel kunnen doen. Mini-concertjes met 200 of 400 mensen zullen mogelijk zijn. De terrassen zullen open kunnen.”

Lees ook:

Versoepelingen in verpleeghuizen met hoog aantal vaccinaties: knuffelen mag weer

Mutaties

Toch zijn er ook experts die iets minder optimistisch zijn. “Laten we niet vergeten dat het een virus is dat muteert", waarschuwt viroloog Piet Maes. "Kijk maar wat er rond Kerstmis is gebeurd: de Britse variant heeft toen stevig voet aan wal gekregen, en er zijn andere varianten bijgekomen. Zolang we onvoldoende immuniteit hebben, kan dat nog gebeuren."

Weer op vakantie in Europa

Waar de meeste experts wél hetzelfde over denken, is dat we deze zomer weer door Europa kunnen reizen. “Tegen de zomervakantie gaan hopelijk alle Europese landen met hun cijfers op hetzelfde lage niveau zitten. Wanneer er dan geen grote uitbraken van varianten zijn in de landen, dan heb je heel weinig redenen om de grenzen te sluiten en moet je binnen Europa kunnen reizen”, aldus viroloog Van Ranst.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden